Her2 pozitif ve negatif mide karsinomlarında he4 ekspresyonunun klinikopatolojik parametrelerle ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship of HR4 expression with clinicopathological parameters in HER 2 positive and negative stomach carcinomas
  1. Tez No: 526440
  2. Yazar: PINAR BOZKURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE GÜLDEN DİNİZ ÜNLÜ, UZMAN DUYGU AYAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: mide kanseri, HE4, HER2/neu, gastric cancer, HE4, HER2/neu
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET Giriş ve Amaç: Human epididymal protein 4 (HE4), ilk olarak 1991 yılında insan epididim deri hücrelerinde salgılanan sperm gelişimi ve immüniteyle ilişkili bir glikoprotein olarak keşfedilmiştir. Daha sonraki çalışmalarda HE4, reprodüktif, solunum ve sindirim yollarının epiteli gibi birçok normal dokularda da eksprese edildiği görülmüştür. HE4'ün kanser ile ilişkili mekanizması halen kesin olarak bilinmemesine rağmen, başta jinekolojik maligniteler olmak üzere bir çok tümörde ekspresyonun artığı bildirilmiştir. Araştırmamızda ise mide karsinomu ile HE4 ekpresyon artışı arasındaki ilişkiyi inceledik. Gereç ve Yöntem: Formalinle fikse edilmiş parafine gömülü 114 mide karsinomu örneğinde HE4 ekspresyonu çalışıldı ve farklı klinikopatolojik parametrelerle ile ilişkisi değerlendirildi. Bulgular: İmmunohistokimyasal HE4 ekspresyonu 114 olgumuzun 88'inde güçlü, 26'sında zayıf olarak izlendi. Beş yıllık sağkalım süresi ile HE4 boyanma şiddetleri arasında anlamlı ilişki bulundu (p:0,002). HE4 boyanma şiddeti ile HER2/neu amplifikasyon arasında anlamlı ilişki saptamadı (p=0,649). Sonuç: Bu çalışma mide tümörlerinde HE4 ekspresyonunun 5 yıllık sağkalım ile ilişkisini göstermiştir. HE4 boyanma şiddeti ile HER2/neu amplifikasyon arasında anlamlı ilişki bulunmamış olsa da geniş serilerde anlamlı ilişki bulunabileceğini düşündüren çalışmalar vardır. Bu sonuçlar, hem sağkalım hem de mide kanserlerinde kötü prognostik faktör HER2/neu amplifikasyonu ile yakın ilişkili HE4'ün, mide kanserlerinde kötü prognostik bir belirteç olabileceği şeklinde yorumlanabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim and Introduction: Human epididymal protein (HE4) was first discovered in 1991 as a glycoprotein associated with the development of sperm secreted in human epididymal skin cells and immunity. Later studies showed that HE4, reproductive, respiratory and digestive tracts were expressed in many normal tissues such as epithelium. Although the cancer-related mechanism of HE4 is still unknown, it has been reported that expression in many tumors, especially in gynecologic malignancies, has been reported. In our study, we investigated the relationship between gastric carcinoma and increased HE4 expression. Material and Methods: In the formalin-fixed paraffin embedded 114 gastric carcinoma samples, HE4 expression was studied and its association with different clinicopathological parameters was evaluated. Results: Immunohistochemical HE4 expression was strong in 88 of 114 cases and weak in 26 cases. A significant relationship was found between the five-year survival and HE4 staining severity (p: 0.002). No significant correlation was found between the intensity of HE4 staining and HER2 / neu amplification (p = 0.649). Conclusion: This study demonstrated the association of HE4 expression with 5-year survival in gastric tumors. Although there was no significant correlation between the intensity of HE4 staining and HER2 / neu amplification, there are studies suggesting that there may be a significant relationship in large series. These results may be interpreted as a poor prognostic marker in gastric cancer, which may be associated with a poor prognostic factor in both survival and gastric cancer.