Tam zamanlı (time lapse) takip edilen IVF hastalarının anormal pronükleus (MPN, 3PN, 4PN) ve normal pronükleus (2PN) gözlemlenen embriyolarında blastosiste ulaşma oranlarının karşılaştırılması
Comparison of the rates of reaching blastocyst of İVF patients embryos which abnormal pronucleus (MPN, 3PN, 4PN) and normal pronucleus (2PN) observed by time lapse monitoring
- Tez No: 526465
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CINCIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: anormal fertilizasyon, blastosist, ICSI, infertilite, MPN, MultiPN, abnormal fertilization, blastocyst, ICSI, infertility, MPN, MultiPN
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Yardımcı üreme teknikleri (YÜT), infertil çiftlerde gebeliğin sağlanması amacıyla uygulanır. Belirli aşamalardan oluşan YÜT sonucunda eldeki en iyi kaliteye sahip 1 ve /veya 2 embriyonun transferi sonrası gebelik ve canlı bebek doğumu sağlanabilmektedir. Ancak bu tedavi sürecindeki yumurtalardan her zaman istenilen özelliklere sahip embriyolar elde edilememektedir. Bu anormalliklerden bir kısmı da döllenmeyi takiben oluşması gereken iki pronukleusun (2PN) yerine bir veya ikiden fazla sayıda pronukleus (MPN, 3PN, 4PN) içeren embriyoların meydana gelmesidir. Oluşan anormal pronukleuslu bu embriyolardan bazıları kromozomal anomaliler içermektedir ve genellikle blastosist aşamasına ulaşamamaktadır. Yapılan bu çalışmada aynı hastaların anormal pronukleus sonrası gelişen embriyoları ile 2PN sonrası gelişen embriyolarının blastosist aşamasına ulaşma oranları karşılaştırılmıştır. Toplam140 hastanın MPN, 2PN,3PN ve 4PN sonrası oluşan embriyoları listelenmiş ve elde edilen veriler analiz edilmiştir. Hastalardan toplanan toplam 1820 oositten, 1280 tanesi (%70,3) döllenmiştir. Pronükleer evrede bunların %11,41'i MPN, %83,13'ü 2PN ve %5,47'si 3PN, 4PN (MultiPN) olarak bulunmuştur. Bu embriyoların blastosiste ulaşma oranları ise MPN' de %17,1 , 2PN' de %60,8 ve MultiPN'de %42,8 olarak saptanmıştır. Sayısal veriler değerlendirildiğinde 2PN sonrası gelişen embriyolar ile MPN ve MultiPN sonrası gelişen embriyoların blastosist gelişim oranı arasında anlamlı fark bulundu. MPN ve MultiPN sonrası gelişen embriyolar arasında ise anlamlı bir fark bulunamadı. Sonuçlar anormal pronukleuslu embriyoların büyük çoğunluğunun blastosiste ulaşmadan duraksadığını (arrest) göstermiştir. Blastosiste ulaşanlarda ise literatürde, kromozomal anomali riski yüksek bildirildiğinden genetik tarama (PGD) önerilmektedir. Bu sebeple normal fertilize embriyoların varlığında anormal pronukleuslu embriyoların transfer için tercih edilmemeleri faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Assisted reproductive techniques (ART) are used to provide gestation in infertile couples. At the end of a process consisting to certain phases, through the transfer of the best quality 1 and/ or 2 embryos, pregnancy and live birth can be attained. However in this treatment process, embryos in features on demand can not to be attained from the eggs all the time. One of these complications is formation of embryos involving one pronucleus (MPN) or more than two pronucleus (3PN, 4PN) instead of the needed two pronucleus (2PN) following insemination. Some of these formed embryos with abnormal pronucleus consist chromosomal abnormalities and commonly can not reach to the blastocyst phase. In this study we compared the ratios of reaching to blastocyst phase of the embryos developing after abnormal pronucleus and embryos developing after 2PN of the same patients. Embryos developing after MPN, 2PN, 3PN and 4PN of total 140 patients are listed and the datum are analyzed. 1280 (% 70) of 1820 oocytes collected from the patients are fertilized. It's found that 11,41% of them are MPN, 83,13% of them are 2PN and 5,47% of them are 3PN and 4PN (MultiPN) at the pronuclear stage. The rates of reaching to blastocyst phase of these embryos are detected as 17,1% in MPN, 60,8% in 2PN and 42,8% in MultiPN. Considering the numeric datum a significant difference has been detected between the embryos developing after 2PN and the embryos developing after MPN and MultiPN in terms of their blastocyst development ratios. There is no significant difference between the embryos developing after MPN and MultiPN. The results point that a great majority of the embryos with abnormal pronucleus arrested before reaching blastocyst. As for those embryos having reached to blastocyst, genetic screening (PGD) is recommended because the risk of chromosomal abnormality is reported to be high in the literature. For this reason it will be useful not to prefer embryos with abnormal pronucleus for transfer in case of normal fertilized embryos are avaliable.