Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Hastanesi medikal onkoloji ve radyasyon onkolojisi bölümlerine 2008-2017 tarihleri arasında başvuran düşük dereceli glial tümör tanılı hastaların klinopatolojik özellikleri ve tedavi sonuçları
Clinopathologic features and treatment results of patients with low grade glial tumor apply to Hacettepe University Oncology Hospital, department of medical oncology and radiation oncology, between 2008-2017
- Tez No: 526468
- Danışmanlar: PROF. DR. SAİME AYŞE KARS
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Düşük dereceli gliom, sağkalım, progresyon olmadan sağkalım, Low grade glioma, survival, progression-free survival
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Ceylan S., Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Hastanesi Medikal Onkoloji ve Radyasyon Onkolojisi Bölümlerine 2008-2017 Tarihleri Arasında Başvuran Düşük Dereceli Glial Tümör Tanılı Hastaların Klinopatolojik Özellikleri Ve Tedavi Sonuçları. Hacettepe Üniversitesi İç Hastalıkları Uzmanlık Tezi, Ankara, 2018. Düşük dereceli gliomlar genç yaşta tanı alan, malign dönüşüm potansiyeli olan, GS süresi 10 yıla yakın, nadir olarak görülen tümörlerdir. Son yıllarda tanısında ve tedavisinde moleküler düzeydeki değişiklikler önem kazanmıştır. Literatürde genellikle retrospektif çalışmalar mevcuttur. Bu çalışmada DGG tanılı hastaların klinopatolojik özelliklerinin incelenmesi ve bunların sağkalım üzerine etkilerini görmek amaçlanmıştır. Bu amaçla 2008-2017 yılları arasında Medikal Onkoloji ve Radyasyon Onkolojisi bölümlerine başvuran 189 DGG tanılı hasta çalışmaya dahil edildi. Ortanca takip süresi 5.5 yıl (minimum 6 ay, maksimum 26.3 yıl) idi. Ortanca GS süresi 10.5 yıl (%95 GA 8.8-12.3), 5 yıllık GS oranı % 83, 10 yıllık GS oranı % 55 olarak görüldü. Tek değişkenli sağkalım analizinde oligoastrositom alt tip GS süresi oligodendrogliom alt tip GS süresinden (p:0.002), alt tipi belirlenememiş DGG olan hastaların GS süresi I. ve II. derece tümörü olan hastaların GS süresinden (p:0.01) daha kısa olduğu görüldü. Cox-regresyon analizi ile çok değişkenli analizine göre GS'ı oligoastrositom alt tipinin oligodendrogliom alt tipine göre (HR: 2.8, %95 GA: 1.1-6.8, p:0.026), alt tipi belirlenemeyen DGG'lerin I. ve II. derece tümörlere göre (HR: 23.9 %95 GA3.3-169.8) olumsuz etkilediği görüldü. Nüks çeşidi (p: 0.24), RT endikasyonu (p: 0.53) ve remisyon durumu (p: 0.089) ile sağkalım süresi arasında ilişki bulunmadı. Ortanca POS süresi 3.4 yıl (%95 GA 2,8-4.0) olarak bulundu. Tek değişkenli sağkalım analizinde alt tipi belirlenemeyen DGG hastalarının POS süresinin I. ve II. derece tümöre sahip olanlara göre POS süresinin daha kısa olduğu görüldü (p:0.001). IDH1 mutasyonu olması (p:0.001) ve TP53 mutasyonu yokluğunun (p:0.004) POS süresini uzattığı saptandı. Çok değişkenli sağkalım analizine göre IDH1 mutasyonu olmamasının POS süresinin kısalttığı görüldü (HR:29.2, % 95 GA: 3.2-264.6, p: 0.003). Nüks olan grupta ortanca NSS süresi 4.8 yıl (%95 GA 3.2-6.4) olarak görüldü.
Özet (Çeviri)
Clinopathologic Features and Treatment Results of Patients with Low Grade Glial Tumor Apply to Hacettepe University Oncology Hospital, Department of Medical Oncology and Radiation Oncology, between 2008-2017, Thesis in Internal Medicine, Ankara, 2018. Low-grade gliomas (LGG) are rare tumors that are diagnosed at young age, have potential for malignant transformation, and have overall survival (OS) close to 10 years. In recent years, molecular and molecular changes become more important in diagnosis and treatment. Retrospective studies are generally available in the literature. In this study, it was aimed to examine the clinopathological features of LGG patients and to see their effects on survival. For this aim, 189 LGG patients admitted to Medical Oncology and Radiation Oncology departments between 2008-2017 were included in the study. Median follow-up was 5.5 years (minimum 6 months, maximum 26.3 years). Median duration of OS was 10.5 years (95% CI 8.8-12.3), 5-year OS rate was 83%, and 10-year OS rate was 55%. In univariate survival analysis, OS of oligoastrocytoma was found to be shorter than OS of oligodendroglioma (p: 0.002), while patients with undetermined grade subtype tumors were shorter than those of GS patients with grade I and II tumors (p: 0.01). According to the multivariate analysis by Cox-regression analysis, OS of oligoastrocytoma subtype was lower than the oligodendroglioma subtype (HR: 2.8, 95% GA: 1.1-6.8, p: 0.026) and OS of undetermined grade subtype tumors was lower than grade I and II tumors (HR: 23.9 %95 GA3.3-169.8). Median duration of progression-free survival (PFS) was 3.4 years (95% CI 2.8-4.0). In univariate survival analysis, it was seen that PFS of the patients with undetermined grade subtype tumors was shorter than that of patients with grade I and II tumors (p: 0.001). Presence of IDH1 mutation (p: 0.001) and absence of TP53 mutation (p: 0.004) were associated longer PFS. According to multivariate survival analysis, the absence of IDH1 mutation shortened PFS (HR: 29.2, 95% CI: 3.2-264.6, p: 0.003). In the recurrent patients, median duration of post-recurrence survival was 4.8 years (95% CI 3.2-6.4).