Dijital ortamda otomobil reklamları üzerine bir inceleme
An analysis of car's ads in digital media
  1. Tez No: 526485
  2. Yazar: NABİ SARIBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA YENĞİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Car advertisements in digital media, semiology, Roland Barthes, visual and linguistic codes, meaning making
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Teknolojik çağ olarak adlandırılan içinde bulunduğumuz yüzyılda gündelik yaşantımızda gerek görsel gerek işitsel ya da dokunsal her ortamda sıkça karşılaştığımız reklam iletileri, kitle iletişim araçları aracılığıyla yaşantımızı kuşatmış durumdadır. Görsel, dilsel ya da işitsel açıdan“gizli bir simgeler bütünü”olarak tanımlayabileceğimiz reklam iletisi hedef kitlenin imgeleminde“yeni farklı duygular, tutkular oluşturarak; bir anlamda hedef kitlenin düş gücünü harekete geçirir. Bu çalışmada dijital ortamdaki otomobil reklamları iletilerindeki görsel ve dilsel göstergeler çözümlenmiş ve göstergelerin nasıl algılandığını ortaya koyabilmek için odak grup çalışması gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın ”İletişim Etkinliği“ ile ”Reklam Kavramı ve Tarihse Süreç" başlıklı bölümlerinde kavramsal çerçeve ortaya konulmuş, takip eden bölümde ise araştırma örneklemi olarak seçilen reklam iletileri Roland Barthes'ın, biçim ve içerik düzlemlerinde anlamın nasıl aktarıldığını ortaya çıkarmak amaçlı geliştirdiği göstergebilimsel yönteme göre irdelenmiştir. Reklam iletilerindeki göstergelerin nasıl algılandığını ortaya koymak amaçlı gerçekleştirilen odak grup çalışmasının bulgularına da bu bölümde yer verilmiştir. Son olarak elde edilen tüm bulguların değerlendirmesi yapılmıştır. Anahtar Kelimeler : Dijital ortamda otomobil reklamları, göstergebilim, Roland Barthes, görsel ve dilsel kodlar, anlam yaratma.
Özet (Çeviri)
The audio-visual and tactual advertising messages we come across often in every environment in our daily lives have surrounded us through mass media in this century called the technological era. The advertising messages which can be defined as“a whole set of hidden symbols”in visual, linguistic or auditory terms, activates the target audience's imagination in a way by evoking“new and different feelings and passions”in their imagery. The study analyzed how the visual and linguistic indicators in car advertisements in digital media and focus group study was conducted to show how the indicators were perceived. The conceptual framework was presented in the“Communication Activity”and“Advertisement Concept and Historical Process”sections of the study. And in the following section, advertisement messages selected as research samples were investigated with the semiological method developed by Roland Barthes to reveal how the meaning is conveyed in the planes of form and content. The findings of the focus group study; aimed at revealing how the indicators in advertising messages are perceived, are also included in this section. And in the last section, all of the findings have been evaluated.