Yeni nesil dizileme (next generation sequencing; NGS) tekniği ile preimplantasyon genetik tarama yapılmış IVF hastalarının embriyolarında anöploidi oranlarının, kadın yaşına göre retrospektif olarak incelenmesi
Retrospective analysis of aneuploidyrates in ivf patient's embryos with preimplantation genetic screening (PGT-A) with next generation screening (NGS) according to maternal age.
- Tez No: 526503
 - Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CINCIK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
 - Anahtar Kelimeler: Blastokist, Anöploid, Blastocyst, Aneuoploid
 - Yıl: 2018
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Maltepe Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmada yeni nesil dizileme (Next Generatıon Sequencıng; NGS) tekniğinde genetik analiz ile, kadın yaşına göre gruplandırma yapılan hastalarda; anöploid blastokist oranları ile ilgili değerlendirmeler yapılarak maternal yaşın preimplantasyon genetik tarama sonuçlarına nasıl bir etkide bulunduğunu retrospektif olarak araştırdık. Çalışmamızda 1 Ocak 2016 ile 31 Aralık 2017 tarihleri arasında Şişli Kolan İnternatioal Hospital Tüp Bebek Kliniğine gelen 80 hastanın dosyası geriye dönük olarak incelendi. Çalışmamızda NGS tekniği ile PGT-A uygulanan hastalar yaş gruplarına ayrılarak, hastaların embriyolarındaki anöploidi oranları analiz edildi. Prognostik değerler PGT-A sonuçlarına göre; öploid blastokist ve anöploid blastokist parametrelerine göre değerlendirildi. Grupların prognostik değerlerle istatistiksel analizi (SPSS) sonucunda yaş gruplarına göre anöploid blastokist oranlarının dağılımları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur. Kadın yaşı ilerledikçe anöploidi oranlarının arttığı görülmüştür (p=0,001).
Özet (Çeviri)
Genetic analysis of Next Generation Sequencing was done on groups of patients divided by their maternal age: Analysis of aneouploid blastocyst percent ages and its effect on preimplantation genetic screening results according to the maternal age was evaluated retrospectively. The study period was between January 1st. 2106 and December 31st. 2017 in Şişli Kolan Hospital Assisted Reproductive Technologies Unit. Files of 80 patients were reviewed retrospectively. Patients subjected to PGT-A with NGS were divided according to their age groups and their aneuploidy rate evaluated. Prognostic values according to the PGTA results were evaluated on the basis of the euploid and aneuploid blastocyst parameters. There was a statistically significant difference (SPSS) between the age groups according to their aneuoplody blastocyst rates. Ansignificant increase in aneuoploidy rates with elevated maternal age was detected (p=0.001).