Genel popülasyonda antisosyal davranışların sıklığı ve antisosyal davranışlar gösteren kişilerde suça eğilim ile erken dönem uyumsuz şemalar arasındaki ilişkinin incelenmesi
Frequency of antisocial behaviors in general population and examination of relationship between criminal tendency and early maladaptive schemas in individuals who exhibit antisocial behaviors
  1. Tez No: 526504
  2. Yazar: ULVİYE DUYGUNER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP BELMA GÖLGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Antisosyal davranışlar, erken dönem uyumsuz şemalar, kriminal düşünceler, Antisocial behaviors, early maladaptive schemas, criminal thinking
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Adli Tıp Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Şiddeti öngörmek ve suç davranışı riskini arttıran etkenleri değerlendirmek halk sağlığı açısından oldukça önemlidir. Ancak suç davranışına ilişkin çalışmalar genel olarak suç işlemiş kişiler üzerinde yürütülmektedir. Özellikle ülkemizde genel popülasyonda suça eğilimin incelendiği kapsamlı araştırmaların olmaması bu çalışmanın oluşmasını sağlamıştır. Çalışma ile genel popülasyonda antisosyal davranışlar gösteren kişilerin sıklığının ve antisosyal davranışlarla ilişkili erken dönem uyumsuz şemalar ile kriminal düşüncelerin belirlenmesi aracılığıyla literatüre suç riskinin azaltılmasına yönelik yapılacak bilişsel müdahaleler açısından önemli bilimsel katkılar sağlamak amaçlanmıştır. Çalışma grubu, 18 yaş ve üzerindeki, şu anda ya da geçmişte psikiyatrik tanı ve/veya tedavi almamış olduğunu beyan etmiş olan 295 kadın ve 332 erkek olmak üzere toplam 627 kişiden oluşmaktadır. Katılımcılara, çalışmacı tarafından hazırlanan bir demografik bilgi formu ile MMPI Psikopatik Sapma Alt Ölçeği, Young Şema Ölçeği-Kısa Form 3 ve Kriminal Düşünce Ölçeği uygulanmıştır. Kriminal Düşünce Ölçeği'nin, daha önce Türkçe'ye uyarlanmasına ilişkin bir çalışma bulunmamakta olup, bu çalışmada Türkçe uyarlaması yapılmış ve Türkçe formunun yapı geçerliliği ve güvenirliğine ilişkin sonuçların kabul edilebilir düzeyde olduğu görülmüştür. Çalışma sonunda elde edilen bulgulara göre, genel popülasyonda antisosyal davranışlar sergileyen kişilerin sıklığı %7.7 olup, farklı alanlara yayılmış uyumsuz şema boyutları ve bu şemaların içerdiği inançlarla ilişkili kriminal düşünce biçimleri antisosyal davranışları yordamaktadır. Antisosyal davranışlar üzerinde etkisi olan uyumsuz şemaların ve suça eğilim oluşturan bilişsel çarpıtma biçimlerinin ortaya konması, suç riskinin azaltılmasına yönelik bilişsel müdahalelerde önemli bilgiler verecektir.
Özet (Çeviri)
Predicting violence and evaluating the factors that increase the risk of criminal behavior is very important for public health. However, studies on criminal behavior are generally conducted on criminal persons. In our country, the lack of large-scale studies that into criminal tendencies in the general population has led to this study. The study aimed to provide important scientific contributions for cognitive interventions to reduce the risk of crime by determining the frequency of people who display antisocial behaviors in the general population and the early maladaptive schemas associated with criminal thinking and antisocial behaviors. The study group consisted of 627 persons whose aged 18 years and over, 295 women and 332 men who declared that not received psychiatric diagnosis and/or treatment in the present or past. Participants were given a demographic form which is prepared by researcher, MMPI Psychopathic Deviate Subscale, Young Schema Questionnaire- Short Form-3 and Criminal Thinking Scale. There is no study on the adaptation of the Criminal Thinking Scale to Turkish. In this study, Turkish adaptation of the Criminal Thinking Scale was made and seen that the results regarding the construct validity and reliability of the Turkish form were acceptable. Study results revealed that the frequency of antisocial behaviors in the general population was % 7.7, and the maladaptive schema dimensions spread across varied domains and criminal thinking styles related to the beliefs contained in these schemas predicted antisocial behaviors. Identification of maladaptive schemas that have an impact on antisocial behaviors and forms of cognitive distortions that constitute criminal risk will provide important information for cognitive interventions to reduce the risk of crime.