Eğitsel oyun destekli takım-oyun-turnuva yönteminin 5. sınıf öğrencilerinin 'elektrik' konusundaki akademik başarılarına ve motivasyonlarına etkisi
The impacts of game-based team-play-tournament methods on students' academi̇c achi̇evement and thei̇r moti̇vati̇on i̇n electri̇ci̇ty uni̇t of sci̇ence
  1. Tez No: 526744
  2. Yazar: MELEK YAVUZYILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAVVA YAMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitsel oyun, Takım-oyun-turnuva tekniği, Fen bilimleri, Motivasyon
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Öğrencilerin fen bilimlerindeki temel kavramları derinlemesine öğrenmelerini sağlamak, fenle ilgili temel becerilerini geliştirmek ve fen bilimlerine karşı pozitif tutum takınmalarına olanak vermek için tercih edilebilecek yöntemlerden biri eğitsel oyunlardır. Eğitsel oyunlar öğrencilerin anlamlı öğrenmeler gerçekleştirmesi ve soyut kavramları somutlaştırabilmesini sağlar. Diğer taraftan işbirlikli oyunlar sayesinde öğrenciler grup çalışmaları gerçekleştirerek, başkalarının fikirlerine saygılı olmayı, hoşgörülü olmayı, tartışmayı öğrenmektedir. Öğrenme sırasında öğrencilerin birbirleriyle etkileşimde bulunması onlara zevk vermekte; öğretme-öğrenme ortamı onlar için eğlenceli hale gelmektedir. Bu araştırmanın amacı eğitsel oyun destekli takım-oyun-turnuva yönteminin, öğrencilerin“Elektrik”konusu ile ilgili akademik başarılarına ve fen bilimleri dersi motivasyonlarına etkisinin olup olmadığını araştırmaktır. Çalışmada yarı deneysel ön test-son test kontrol grubu deseni uygulanmıştır. Bu amaçla Ankara ili Sincan ilçesinden Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bir ortaokulda öğrenim gören 5. sınıf öğrencilerinden oluşan 2 farklı sınıf seçilmiştir. Bu sınıflardan birine 5. sınıf“Elektrik”konusu, eğitsel oyunlarla gerçekleştirilen takım-oyun-turnuva yöntemi ile verilirken diğer sınıfa ise sadece geleneksel öğretim yöntemi ile anlatılmıştır. Uygulamadan önce her iki sınıfa araştırmacı tarafından geliştirilerek geçerlik, güvenirlik çalışması yapılan“Elektrik Konusu Başarı Testi”ön test olarak, uygulamadan sonra ise son test olarak verilmiştir. Benzer şekilde gruplara eğitsel oyun destekli takım-oyun-turnuva yöntemin öğrencilerin motivasyonunu artırmada etkili olup olmadığını tespit etmek için“Fen Öğrenimine Yönelik Motivasyon Ölçeği”ön ve son test olarak uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS paket programı ile değerlendirilmiştir. Verilerin analizi sonucunda deney ve kontrol grupları arasında akademik başarı açısından herhangi bir fark olmadığı tespit dilmiştir. Araştırma için bu durum her iki grubun da yöntemi uygulama açısından bir fark oluşturmadığını göstermektedir. Uygulanan yöntemin öğrencilerin motivasyonuna etkisinin incelenmesi amacıyla kullanılan motivasyon ölçeğinden elde edilen verilerin analizi sonucunda ise deney grubu lehine anlamlı farklılık elde edilmiştir. Ayrıca çalışmada deney grubu öğrencilerinin motivasyonlarına cinsiyetin, ön bilgi düzeyinin ve yöntemin etkisinin olup olmadığı çift yönlü ANOVA testiyle belirlenmiştir. Analiz sonuçlarına göre farklı cinsiyetteki öğrencilerin motivasyon puanlarının ortalamaları arasında fark olmadığı tespit edilmiştir. Eğitsel oyun ve takım-oyun-turnuva yönteminin öğrencileri sosyalleşme, derse daha istekli katılma ve uygulama sırasında sıkıcı ders ortamından tamamen sıyrılıp öğrenmeye çaba gösterme gibi faktörleri bu yöntemin motivasyonuna etkisinin anlamlı çıkmasını kaçınılmaz kılmaktadır. Araştırma sonucunda eğitsel oyun destekli takım oyun turnuva yönteminin öğrencileri derse karşı bakış açılarını daha da olumlu hale getirmiş, onları istekli kılmış ve çeşitli sebeplerle derse katılmak istemeyen öğrencileri büyük bir hevesle derse ortak etmiştir. Bu sonuçlara göre öğretmenlere, çeşitli sınıf düzeyleri için farklı fen konularının öğretiminde eğitsel oyun destekli takım-oyun-turnuva tekniğinin kullanımı önerilmektedir. Araştırmacılara ise, eğitsel oyun destekli farklı işbirlikli öğrenme tekniklerinin kullanımının öğrencilerin başarı, motivasyon vb. gibi farklı değişkenler açısından bir etkisinin olup olmadığının tespit edilmesi üzerine çalışmalar önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Educational games are one of the strategies that can be used to help students learn basic concepts, improve skills related to science, and develop positive attitudes towards science. On the other hand, students can learn to be respectful and tolerant to others' ideas, as well as discussing, through cooperative games. This study aims to determine the impacts of game-based team-play-tournament methods on students' academic achievement and their motivation in Electricity unit of science class.Pre-test and post-test experiment-control group quasi-experimental design was used in this study. For this purpose, two different 5th grade classes were selected from a middle school in Sincan, Ankara. The Electricity unit in 5th grade curriculum was taught by using game-based team-play-tournament method in one of these classes, while traditional instructional methods were used in the other class. An“Electricity Unit Achievement Test”designed by the researcher was implemented to both groups before and after the instructional intervention. Similarly,“Motivation towards Learning Science Survey”was also implemented to both groups as pre- and post-test. The analysis of the data were done via SPSS pocket software. Based on the analysis, there were no difference between the experimental and control groups in terms of their academic achievement. This finding showed that the use of method made no difference between these two groups. The analysis of the motivation survey revealed a meaningful difference in favor of the experimental group. In addition, whether the variables such as gender, pre-knowledge level and method have impact on the motivation of the students in the experimental group was determined via two-way ANOVA test. The analysis indicated no difference between male and female students' motivation scores.The impacts of educational games and team-play-tournament methods on students' social skills, interests in actively participating in the classes, and endeavoring for learning the subject matter made positive impacts on motivation inevitable. The study results showed that game-based team-play-tournament methods positively influenced students' perspectives on lessons, their engagement, as well as the participation of the students who had limited motivation to participate in. Based on the results of this study, teachers should use game-based team-play-tournament methods in teaching different science topics in their classes. Also, the researchers can be advised to investigate the impacts of game-based team-play-tournament methods on different variables such as students' achievement, motivation etc.