Karahisar-ı Sahib Sancağı'na bağlı Han- Barçın ve Sandıklı kazalarındaki aşiretlere ait 1721 Numaralı Nüfus Defterinin değerlendirilmesi ve transkripsiyonu (H.1256/M.1840-1841)
Evaluation and transcription of Number 1721 population registries of the tribes in Han, Barçın and Sandıklı district of Karahisar-i Sahib Sanjak ((H.1256/M.1840-1841)
  1. Tez No: 526823
  2. Yazar: HAKAN EMREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Han-Barçın, Sandıklı, Nüfus, Aşiret, 1721 Nüfus Defteri, Han-Barçın, Sandıklı, Population, The number 1721 Tribal Han Barçın, The population records of Sandıklı Town
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 363
Özet
Osmanlı Devleti tarihine yönelik araştırma yapılırken başvurulacak yazılı arşiv kaynakları içerisinde Nüfus Defterleri önemli bir yer tutar. Nüfus defterlerinde beşeri unsurlar, zaman ve mekan birlikteliği bir arada yer aldığı için demografik özelliklerin ve şehir tarihinin aydınlatılması bakımından oldukça önemlidir. Osmanlı Devleti'nde gerçek anlamda ilk nüfus sayımı II.Mahmud zamanında yapılmıştır. Yapılan bu sayımda özellikle askere alımlar için Müslümanlar, vergiler için Müslümanların yanında gayrimüslimlerin de kayıtları tutulmuştur. Daha önce yapılan sayımlar daha çok vergi mükelleflerini tespit amacıyla yapıldığından nüfus tespiti açısından yetersiz kalmıştır. Bu çalışmada, 1840-1841 yılı itibariyle Han-Barçın, Sandıklı kazalarındaki aşiretlerin, erkek Müslüman nüfusu hakkında bilgi verilmiştir. Aşiret nüfusu ve bu nüfusun fiziki özellikleri, yaşları, tespit edilip, elde edilen bilgiler çerçevesinde değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Population records take an important palce avong the main archives to be referred to while researching the history of Ottoman Empire. As the human factors, coexist of time and space are together in the population records, they are very important for illuminating demographics and urban history. The fırst population census in the Ottoman Empire was made during the 2nd Hammut period. In this census, especialy muslim for getting military, for taxpayers not only muslims but olso non-muslims records were kept. The previous population censuses have been insufficient in terms of population determination since they're made mostly fort he purpose of detecting taxpayers. In the study, as of 1840-41 information was givin about the mole muslim population living in Han-Barçın and Sandıklı. The tribol population and the phsical charateristics and ages of the people living there were determined and evaluated on the basis of the abtained information.