Süleyman Hüsnü Paşa tarihçiliği ve Tavaîf-i Türk
Süleyman Hüsnü Pasha history and Tavasf-i Türk
- Tez No: 526893
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİM CÖHCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Tarih-i Âlem, Türk Tarihi, Süleyman Hüsnü Paşa, History of Universe, Turkish History, Pasha Süleyman Hüsnü
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Türk Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmada Süleyman Hüsnü Paşa'nın hayatı, askerlik, eğitim, öğretim sahasındaki büyük hizmetleri ve Türkçülüğün uyanmasını sağlayan çalışmaları ile tarihçi kimliği üzerinde durulmuş ve Tarih-i Âlem'in yedinci bölümü olan Faslı Sabi'nin çevirisi usülüne uygun bir şekilde yapılmıştır. Tarih-i Âlem'de Türk Tarihine ayrılan bölüm“faslı Sabi (yedinci bölüm)Tavâif-i Türk”160 sayfadan oluşmaktadır. Tarih-i Âlem'in muhteviyatı dikkate alındığında, o güne kadar yapılanın aksine, Türk Tarihinin ilk çağ kısmına çok sayfa ayrılmış olmasıdır. Öncelikle askeri okulların ders programlarını ve müfredatlarını yeniden düzenleyen ve bu programlara uygun tarih ve dil kitaplarını kaleme alan Süleyman Paşa'nın bu kitapları ile Türklük bilincinin uyanmasındaki etkisi ele alımıştır. Ayrıca Süleyman Paşa'nın en önemli eseri Tarih-i Âlem adıyla kaleme aldığı Dünya tarihi kitabı geniş bir şekilde ele alınmış ve yazarın diğer eserleri hakkında bilgi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Pasha Süleyman Hüsnü's life, his devoted services on military, education, instruction field along with his studies for awakening of Turkism emphasised on his historian identity and it was translated in accordance with Turkish Eponomy (Tavaif-i Türk) Faslı Sabi method which is the seventh part of History of Universe (Tarih-i Âlem). In History of Universe, the part assigned for Turkish Eponomy (Faslı Sabi)(the seventh part) consists of 160 pages. When the context of History of Universe is taken into consideration, on the contrary to have been made until then, so many pages is allocated for the First Age of Turkish History. In associated with General Süleyman's writings which primarily regulated schedulesand curriculums of military schools and adaptived history and language books for this program, the effect of awakening of Turkishness Consciousness is approached. Additioanlly, the most substantial study of pasha Süleyman, History of Universe (Tarih-i Âlem) is dealed widely and there was given information about his other studies.