Süleyman Hüsnü Paşa'nın '1293 Türk-Rus Muharebesi Hakâyıkından Hülâsa-ı Vukuat-ı Harbiyye' adlı eserinin transkripsiyon ve değerlendirilmesi
Transcription and evaluation of Süleyman Hüsnü Pasha's work 'Hulasa-ı Vukuat-ı Harbiyye from the Turkish-Russian Battle of 1293'
  1. Tez No: 958484
  2. Yazar: AHMET KAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Süleyman Hüsnü Paşa, Osmanlı, Rus, 93 Harbi, Balkanlar, Süleyman Hüsnü Pasha, Ottoman, Russian, The 93 War, The Balkans
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Geçmişte olan olaylara dair bilgi ve belgelerin aktarıldığı yazılı eserler, tarihe ışık tutan önemli kaynaklardandır. Bu nedenle tarih yazıcılığında hatırat türü eserler önem arz eden kaynaklardan birisidir. İçermiş olduğu kişisel söylemler ve görüşlerle döneme dair bilgilerin tanıklık yapmış isimlerin gözünden farklı bir bakış açısı kazandırarak olayların aktarılması sebebiyle kıymetli olmuştur. 1293 Türk-Rus Muharebesi Hakâyıkından Hülâsa-ı Vukuat-ı Harbiyye, Süleyman Hüsnü Paşa'nın 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşı sırasında Raci Efendi tarafından yazılmış olan eserleri tenkit etmek maksadıyla savaşın gerçekleştiği günlerde yaşamış olduğu hatıralarını içeren hatırat türü bir eseridir. Bu eserlere mektup ile cevap veren Süleyman Hüsnü Paşa; 93 Harbi'nin önemli komutanları arasında yer alarak savaşın yaşandığı günlere dair önemli malumatlarını aktarmıştır. Plevne, Kızanlık, Eskizağra, Yenizağra ve Şıpka gibi mevkilerde gerçekleşen savaşa dair durumlar hakkında vermiş olduğu bilgilerle önemli bir eser bırakmıştır. 93 Harbi süresince ortaya çıkan ilerlemeler, askeri hareketler ve komutanlar arasındaki iletişim gibi birçok meseleye değinen Süleyman Hüsnü Paşa'nın bu eseri yaşananlar hakkında bilgi vermesi açısından da kıymetli bir örnektir. Çalışmamız iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde eser sahibi Süleyman Hüsnü Paşa'nın hayatı, eserleri ve 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı üzerine kısa bir bilgi verilmiş olup, savaşta alınan yenilgi ile Divan-ı Harp'te yargılanması üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde ise eserin içeriğine dair bir değerlendirme ile 1293 Türk-Rus Muharebesi Hakâyıkından Hülâsa-ı Vukuat-ı Harbiyye adlı eserinin transkripsiyonu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Historical records, which convey past experiences and information and documents related to the period, are important sources that shed light on history. For this reason, memoirs in historical writing are one of the most important sources. It is valuable because it includes personal accounts and opinions, and conveys information about the period from the perspective of the names who witnessed and gained a different perspective by conveying the events.“1293 Turkish-Russian War: A Summary of War Events”is a memoir-type work by Süleyman Hüsnü Pasha, which includes his memoirs from his lifetime, when the war took place, with the intention of criticizing the works written by Raci Efendi during the 1877-1878 Ottoman-Russian war. Süleyman Hüsnü Pasha, who responded to these works with a letter, was among the important commanders of the 93 War and conveyed important information about the days when the war took place. He left an important work with the information he gave about the situations regarding the war in places such as Plevna, Kızanlık, Eskizağra, Yenizağra and Şıpka. This work by Süleyman Hüsnü Pasha, which addresses many issues such as the developments during the 93 War, military movements and communication between commanders, is a valuable example for understanding the period. Our study consists of two parts. In the first part, information about the life and works of the author Süleyman Hüsnü Pasha and the 1877-1878 Ottoman-Russian War are given, and the defeat in the war and his trial in Divan-ı Harp are discussed. In the second part, an evaluation of the content of the work and the transcription of the work“1293 Turkish-Russian War: A Summary of War Events”were made.