8. sınıf öğrencilerinin sayı hissi ile uzamsal yetenekleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
An investigation of relationship between number sense and spatial visualization of 8th grade students
- Tez No: 526950
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜHA YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Uzamsal Yetenek, Uzamsal Düşünebilme, Uzamsal Görselleştirme, Uzamsal İlişkiler, Sayı Hissi, Sayı Duyusu, Sayı Hissi Bileşenleri, Spatial Thinking, Spatial Skill, Spatial Visualization, Spatial Relations, number sense, components of number sense
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmanın amacı ilköğretim II. kademe 8. sınıf öğrencilerinin uzamsal yeteneklerini, uzamsal yeteneklerinin cinsiyetleri ve matematik dersi okul başarı puanlarıyla bir ilişkisi olup olmadığını, uzamsal yeteneklerinin sayı hissi başarısı ile bir ilişkinin olup olmama durumu ve sayı hissi başarılarıyla, yine bu başarının cinsiyet ve matematik dersi not ortalamalarıyla bir ilişkisinin olup olmama durumlarını incelemektir. Araştırma, İzmir ili Karabağlar ilçesinde bulunan Öğretmenler Şeker Mevhibe ortaokulundan 120 adet II. kademe 8. sınıf öğrencisi ile uygulama yapılmıştır. Betimsel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırma için iki ölçme aracı olan; MGMP Uzamsal Yetenek ve Sayı Hissi Testleri uygulanmıştır. Çalışmadaki verilerin analizinde ki-Kare analizi ve Pearson korelâsyon katsayısı ve regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularında ilköğretim II. kademe 8.sınıf öğrencilerinin uzamsal yeteneklerinin ve sayı hissi başarılarının orta seviyede olduğu görülmüştür. Öğrencilerin uzamsal yetenekleri ile cinsiyetleri aynı zamanda sayı hissi başarıları ile cinsiyetleri arasında tutarlı ilişkiler bulunmamıştır. Matematik başarısı daha yüksek düzeyde olan öğrencilerin uzamsal yeteneklerinin ve sayı hislerinin pozitif ve anlamlı bir şekilde daha yüksek olduğu görülmüştür. Uzamsal yeteneğin Sayı Hissi ile arasında da pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Aynı zamanda öğrencilerin Sayı Hissi başarıları incelenirken bazı sayı hissi alt bileşenlerinin bu başarıyı daha fazla arttırdığı yönünde bulgulara rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to research correlation between 8th grader students‟ spatial skills and their gender and mathematics achievement, investigate correlation between spatial skills and their numeral perception achievement, investigate correlation between numeral perception achievement and their gender and mathematics achievement This study was conducted in Karabağlar, İzmir by one hundred twenty 8th grader students of Öğretmenler Şeker Mevhibe Secondary School. This research is a descriptive study. Two measuring instruments were used to collect data: MGMP spatial skills and numeral perception achievement tests. In order to analyse the obtained data, ki-Kare analysis, Pearson product moment correlation and regression analysis were used. The results indicated that spatial skills and number sense of 8th grade students were medium level and coherent correlation between spatial skill and numeral perception achievement and sex couldn‟t be found. Generally, there was a significant positive correlation between spatial skill and numeral perception achievement, mathematics achievement; and there was a significant positive relationship between spatial skills and numeral perception achievement. Therewithal, indication was discovered that two components of numeral perception achievement effect their performance in numeral perception achievement tests.