Sayı hissi ile cebirsel düşünme becerisi arasındaki ilişkinin farklı değişkenler açısından incelenmesi
The investigation of the relationship between number sense and algebraic thinking skill in terms of different variables
  1. Tez No: 562723
  2. Yazar: SEMA ACAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGE PEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sayı Hissi, Sayı Duyusu, Cebirsel Düşünme Düzeyi, 7. sınıf öğrencileri, 8. sınıf öğrencileri, Number Sense, Algebraic Thinking Level, 7th grade students, 8th grade students
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu araştırmanın amacı; ortaokul 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin sayı hissi ve cebirsel düşünme düzeylerini belirleyerek sayı hissi ile cebirsel düşünme düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmada ilişkisel araştırma yöntemlerinden keşfedici korelasyonel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmaya 2018-2019 eğitim öğretim yılı güz döneminde Konya'nın Çumra ilçesinde bulunan, iki devlet okulunda, 7. ve 8. sınıf düzeyinden 330 öğrenci katılmıştır. Araştırmada, öğrencilerin cebirsel ifadeleri anlama ve düşünme düzeylerini belirlemek amacıyla Hart vd. (1998) tarafından geliştirilen ve Altun (2005) tarafından Türkçeye uyarlanan 'Cebirsel Düşünme Testi' kullanılmıştır. Ayrıca öğrencilerin sayı hissini belirlemek amacıyla Kayhan Altay ve Umay (2013) tarafından geliştirilen 'Sayı Duyusu Ölçeği' veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Çalışma verilerinin analizinde betimsel istatistik yöntemleri (frekans, yüzde hesabı, ortalama, standart sapma), bağımsız örnekler t testi, korelasyon hesaplaması ve regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin sayı hissi puan ortalamalarının oldukça düşük olduğu görülmüştür. Öğrencilerin sayı hissi kullanması gereken soruları kural temelli yollarla çözdükleri tespit edilmiştir. Sayı hissi ile sınıf düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmazken sayı hissi ile cinsiyet arasında kız öğrenciler lehine anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Cebirsel düşünme testinin bulgularına göre hem 7. sınıf hem de 8. sınıf öğrencilerinde düzey 0 ile düzey 1 seviyesinde yığılma yaşandığı görülmüştür. Ayrıca cebirsel düşünme düzeyi ile cinsiyet ve sınıf düzeyi arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Son olarak öğrencilerin sayı hissi ile cebirsel düşünme düzeyleri arasında pozitif yönde güçlü düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca cebirsel düşünmeye ilişkin toplam varyansın %49'unun sayı hissi ile açıklanabildiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study; to evaluate the relationship between number sense and algebraic thinking levels by determining the number sense and algebraic thinking levels of secondary school 7th and 8th grade students. Exploratory correlational method among the relational research methods were used in this study. In the fall semester of 2018-2019 academic year, 330 students from 7th and 8th grades participated in the study in two public schools in Çumra district of Konya. In the research, to determine the algebraic thinking levels of students, developed by Hart et al. (1998) and“Algebraic Thinking Test”adapted to Turkish by Altun (2005) was used. In addition, 'Number Sense Scale' developed by Kayhan Altay and Umay (2013) was used as a data collection tool in order to determine the number sense of the students. The scores obtained from the number sense and algebraic thinking test were analyzed quantitatively. In order to analyse the obtained data, descriptive statistical methods (frequency, percentage calculation, mean, standard deviation), independent samples t test, correlation calculation and regression analysiswere used. At the end of the research, it was seen that the number sense score averages of the students is quite low. It was determined that students solved the questions in that should use number sense by using rule based ways. While there is no statistically meaningful difference between number sense and grade level, it was found that there is a meaningful relationship between number sense and algebraic thinking in favor of female students. According to the results of the algebraic thinking test, it was observed that both the 7th grade and 8th grade students experienced an accumulation in the level 0 and level 1. In addition, a significant difference was found between level of algebraic thinking and gender and grade level. Finally, it was determined that there is a strong relationship between students' number sense and algebraic thinking level in the positive direction. In addition it was found that 49% of total variance of algebraic thinking could be explained by the number sense.