The rise of China's power: The limits of neorealism and neoliberalism
Yükselen Çin'in gücü: Yeni gerçekçiliğin ve yeni liberalliğin sınırları
- Tez No: 526995
- Danışmanlar: PROF. DR. SİNEM AKGÜL AÇIKMEŞE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Çin'in Yükselişi, Yükselen Güç, Çin, Saldırgan Gerçekçilik, Liberal dünya düzeni, Çin'in barışçıl yükselişi, Çin'in barışçıl olmayan yükselişi, Mearsheimer, Ikenberry, Rise of China, Rising Power, China, Offensive Realism, Liberal World Order, Peaceful Rise of China, Unpeaceful Rise of China, Mearsheimer, Ikenberry
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Çin'in yükselişi geleceğin dünya düzeni hakkındaki en önemli sorulardan birini oluşturmaktadır. Çin'in yükselişi hakkında farklı görüşler mevcuttur. Bu tezin amacı, yükselen Çin'in güç yönünü yeni-gerçekçi ve yeni-liberal akımların evrensel varsayımları üzerinden karşılaştırmalı olarak okumaktır. Tezde John Joseph Mearsheimer tarafından temsil edilen yeni-gerçekçilik ve Gilford John Ikenberry tarafından temsil dilen yeni-liberalizm görüşleri üzerinde özellikle durulmuştur. Tezin araştırma konusu,“Mearsheimer ve Ikenberry'nin teorileri hangi açılardan Çin'in yükselişini anlatmada yetersiz kalmıştır; Çin'in şu anki pozisyonunu daha doğru anlatacak bir yaklaşım var mıdır?”sorusunu takiben ortaya çıkmaktadır. Bu bağlamda, çalışma Çin'in gücüne dair net ve dengeli bir çerçeve çizme amacını iki farklı teori okullarının güçlü ve zayıf yanlarını belirterek gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Rise of China is one of today's main concerns for the future of the World order. There are different interpretations of China's rise. The aim of this thesis is to explain the power direction of the rise of China; from the universal comparative perspectives of neorealism and neoliberalism, with a specific discussion on the divergent approaches of John Joseph Mearsheimer representing the neorealist camp and Gilford John Ikenberry representing the neoliberal camp. The main research question is as follows:“In what ways Mearsheimer's and Ikenberry's ideas are helpful or fail to understand the rise of China, and is there a better way to analyse China's power direction?”In this context, this study will provide a clearer and more balanced picture of China's power by uncovering strengths and weaknesses of both camps.