GÜGEF Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı'nda 2014-2015'te yürürlüğe giren programa tabi lisans 4 öğrencilerinin okul şarkılarına piyano ile eşlik edebilme bilgi ve becerilerine ilişkin görüşleri
The programe, which was included in GÜGEF in 2014-2015 into the regulations of department of fine arts in context with music educations; the opinion of the students by accompanying of 4th degree students to the school songs with piano, their knowledge and abilities
- Tez No: 527327
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELÇUK BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik eğitimi, piyano, armoni - kontrpuan - eşlikleme, okul şarkıları, eşlik
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
GÜGEF 2014-2015'te yürürlüğe giren programa tabi Lisans 4 öğrencilerinin okul şarkılarına piyano ile eşlik edebilme bilgi ve becerilerine ilişkin görüşlerini ortaya koymak amacıyla yapılan bu araştırmada anket kaynak ve belgesel tarama gibi veri toplama araçlarıyla elde edilen veriler çetelenerek gruplandırılmış ve nicelleştirilmiştir. Betimsel bir araştırma için toplanmış olan verilerin çözümlenerek değerlendirilmesinde, betimsel istatik yöntem ve tekniklerine başvurulmuş ve merkezi dağılım ölçülerinin yan dağılımları olarak“frekans”(f),“yüzdelikler”(%) ve oranların ortalamalarından yararlanılmıştır. Bulgular önce tablolar halinde gösterilmiş ve ardından sözel olarak ifade edilmiştir. Bulgulardan çıkan sonuçlar özetlenmiş, tartışılmış ve çeşitli önerilerde bulunulmuştur. Elde edilen bulgular sonucunda; Örneklemi oluşturan öğrencilerin %60'ının 2 yıl piyano aldığı, %20'sinin 3 yıl, geri kalan %20'sinin ise 4 yıl aldığı saptanmıştır.“Piyano Eğitimi”süresi arttıkça kazanılan bilgi ve becerilerin müzik öğretmeni adayının ihtiyacına uygunluk düzeyinin artığı, öğrencilerin aldıkları derslerin kapsam ve içerik bakımından, müzik öğretmeni adayının okul şarkılarının eşliklenmesine yönelik bilgi ve becerileri geliştirdiği saptanmıştır. Örneklemi oluşturan öğrencilerin tamamı müzik derslerinde eşlik çalgısı olarak 1. sırada“piyano”, 2. sırada“gitar”a yer verdikleri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
According to GÜGEF, a program entered into force in 2014-2015 with the purpose to contribute the knowledge and skill's of 4th degree students to accompany with piano to the school songs by the gained knowledges and skills of the students. For this purpose, in this study, survey's and sector scanning's has been used by data collecting and classifing and quantifing the collected data. Descriptive statistical methods and techniques have been used in analyzing the collected data for a descriptive research, but the“frequency”(f),“percentages”(%) and the average of the ratios have been used as the side distributions of the central distribution measures. Findings were first shown in tabular form, followed by verbal expressions. The results, which have been collected from findings were summarized, discussed and various suggestions were purchased. As a result of obtained findings; It has been found out that 60% of the students had 2 years, 20% had 3 years and remaning 20% had 4 years of piano classes. From the stantpoint of context of the lessons, it has been found out that the music instructor seems to have enough knowledge and skills to accompany the school syllabus and sufficiently satisfying in terms of being able to accompany the school songs with the piano in the music lesson. It was determined that students, who have been integrated into the sample, were found to be accompanied by“piano”in the first place and“guitar”in the second place in music lesssons. Key Words : Music education, piano, harmony - contourpoint - accompaniment, school songs, accompaniment