Polyphylla fullo L. (Coleoptera: Scarabaeidae)'nun mücadelesinde entomopotojen nematodların kullanım olanakları
The application possibilities of entomopathogenic nematodes against Polyphylla fullo L. (Coleoptera: Scarabaeidae)
- Tez No: 527349
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR GÖZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Haziran böceği, Entomopatojen nematod, Steinernema, Heterorhabditis, June beetle, Entomopathogenic nematodes, Steinernema, Heterorhabditis
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu çalışmada, genç meyve ağaçları, asmalar, tek yıllık bitkiler ve diğer birçok bitkinin önemli zararlılarından biri olan Haziran böceği (Polyphylla fullo L. 1758)'ne karşı entomopatojen nematodların (EPN) etkinliği araştırılmıştır. Çalışmada Çanakkale İl ve İlçelerindeki meyve bahçelerinden toplanan P. fullo larvaları ile yerel EPN izolatları; Heterorhabditis bacteriophora 44 (Poinar, 1976), Steinernema affine 46 (Bovien, 1937), S. feltiae 113 (Filipjev, 1934) ve S. carpocapsae 1133 (Weiser, 1955) kullanılmıştır. Denemeler laboratuvarda 25±2 °C, %65±5 orantılı nemde, plastik kaplar ve saksılarda yürütülmüştür. Her bir P. fullo larvasına saksı denemelerinde 50 IJ/cm2, plastik kap denemelerinde ise 500 IJ/larva EPN inokule edilmiştir. Plastik kaplar inokulasyondan sonraki 3., 5. ve 7. günlerde, saksılar ise 5., 10. ve 15. günlerde kontrol edilerek ölü ve canlı larvalar belirlenmiştir. EPN'lerin Haziran böceği larvaları üzerinde meydana getirdiği ölüm oranı, uygulanan türlere bağlı olarak farklılık göstermiştir. Plastik kap denemesinde S. affine ve H. bacteriophora türlerinin P. fullo larvaları üzerinde gösterdikleri ölüm oranının diğer türlere göre en düşük olduğu (%25), S. feltiae türünün ise en yüksek olduğu (%41,6) bulunmuştur. Saksı denemesinde ise S. affine (46) ve S. carpocapsae (1133) türlerinin P. fullo larvaları üzerinde aynı oranda (%10), S. feltiae (113)ve H. bacteriophora (1144) türlerinin ise diğer türlerden daha yüksek oranda etkinlik gösterdiği (%40) belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, we investigated the efficacy of entomopathogenic nematodes (EPNs) against the june beetle (Polyphylla fullo L. 1758), one of the serious pests of young fruit orchards, vineyards, ornamentals and many other crops. P. fullo larvae collected from orchards of Çanakkale province and its districts and native EPN isolates; Heterorhabditis bacteriophora 44 (Poinar, 1976), Steinernema affine 46 (Bovien, 1937), S. feltiae 113 (Filipjev, 1934) and S. carpocapsae 1133 (Weiser, 1955) were used in the study. Bioassays were conducted in plastic cups and pots at 25±2 °C and 65±5% RH in the laboratory. In pot bioassays 50 IJs/cm2, in plastic cup bioassays 500 IJs/larva for each P. fullo larva were inoculated. Plastic cup dishes were checked after 3rd, 5th and 7th days, pots were checked after 5th, 10th and 15th days of inoculation, mortalities of larvae were determined. The mortality of EPNs on the June beetle larvae varied depending on EPN species. In plastic cup bioassays the efficacy of S. affine and H. bacteriophora against the larvae of P. fullo were found similar(25%), but the efficcay of S. feltiae was found higher (41,6%)than the other species. In pot bioassays the efficacy of S. affine 46 and S. carpocapsae 1133 against the larvae of P. fullo were found similar (10%) but the efficacy of S. feltiae 113 and H. bacteriophora 44 was found higher (40%) than the other species.