İdiopatik pes ekinovaruslu yenidoğanlarda erken yapılan aşilotominin dimeglio sınıflamasına göre değerlendirilmesi
Assessment of early achillotomy in the newborn idiopathic pes equinovarus according to dimeglio classification
- Tez No: 527356
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CEMALETTİN AKSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Pes ekinovarus, Dimeglio, Ponseti yöntemi, konservatif tedavi, Pes equinovarus, Dimeglio, Ponseti method, conservative treatment
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Ponseti yöntemi konjenital pes ekinovarus (PEV) tedavisinde altın standarttır. Klasik ponseti yöntemi, alçılama ve sonrasında uygulanan aşil tendonu tenotomisinden oluşur. Bu çalışmada daha önce tedavi uygulanmamış tipik PEV deformitesine sahip yenidoğanlarda, aşilotomiyi takip eden Ponseti alçılama sonuçlarını klinik ve radyolojik olarak değerlendirmek ve erken aşilotominin alçılama sayısı üzerindeki etkisini incelemek amaçlanmıştır. Otuz hasta (43 ayak) erken aşilotomi ve Ponseti alçılama tekniği uygulanarak tedavi edildi. 4 hasta (6 ayak) teratolojik PEV nedeniyle çalışmadan çıkartıldı. PEV deformitesi Dimeglio sınıflaması kullanılarak değerlendirildi. Çalışma grubuna Dimeglio Tip 3 ve Tip 4 deformitesi olanlar dahil edildi. Tedavide klasik Ponseti yönteminden farklı olarak alçılama öncesinde aşilotomi yapıldı. Takip eden süreçte hastalara Ponseti yöntemiyle alçılama uygulandı. Alçılamadan sonra hastaların tedavisine ayak abdüksiyon ateli ile devam edildi. Takipte ayak deformiteleri klinik olarak Dimeglio puanlaması ile, radyolojik olarak ise lateral talokalkaneal ve tibiokalkaneal açılar ölçülerek değerlendirildi. Hastaların aşilotomi zamanındaki ortalama yaşı 14 gündü (4-37 gün). Hastaların 20'si erkek 6'sı kızdı. Hastaların 11 tanesinde bilateral, 15 tanesinde tek taraflı deformite vardı. Ortalama takip süremiz 12 aydı (7-18 ay). Aşilotomi öncesi ortalama Dimeglio skoru sağ ayaklar için 14.4 (11-16) sol ayaklar için 13.6 (10-16) idi. 6. Ay takipte son Dimeglio skorları sağ ayaklar için 4.2 (4-6) sol ayaklar için 4.2 (4-6) idi. Ortalama alçılama sayısı sağ ayaklar için 3.8 0.4, sol ayaklar için 3.7 0.4 idi. Ortalama talokalkaneal açı sağ ayaklar için 24,8 8.7 sol ayaklar için 27 8.2 dereceydi. Ortalama tibiokalkaneal açı sağ ayaklar için 69.1 12.9 sol ayaklar için 72 14 derece idi. İdiyopatik PEV'de erken aşilotomi ve takibinde uygulanan Ponseti alçılama tekniği ile klinik ve radyolojik olarak etkin düzelme elde edilebilir. Alçı sayısı literatürde klasik Ponseti alçılama tekniği ile kıyaslandığında azalmaktadır. Bu durum hekime zaman kazandırır, maliyet ve ebeveyn endişesinin azalmasına olanak sağlar.
Özet (Çeviri)
Ponseti method is gold standard in congenital pes equinovarus (PEV) treatment. The classical Ponseti method consists of tenotomy of the achilles tendon following serial casting. In this study, we aimed to evaluate the clinical and radiological results of early achillotomy which was applied before Ponseti plastering in untreated newborns with typical PEV deformities and to investigate the effect of early achillotomy on the number of casting. Thirty patients (43 feet) were treated with early achillotomy and Ponseti plastering technique. Four patients (6 feet) were removed from the study due to teratological PEV. PEV deformities were evaluated using the Dimeglio classification. The study group included those with Dimeglio type 3 and type 4 deformities. Unlike the classical Ponseti method, pre-cast achillotomy was performed in the treatment. In the follow-up period, the patients were plastered with Ponseti method. After the plastering, the patients' treatment continued with the foot abduction splints. Follow-up of the foot deformities were assessed with the Dimeglio scoring clinically, and with lateral talocalcaneal and tibiocalcaneal angles radiologically. The median age of the patients at the time of the achillotomy was 14 days (4-37 days). Twenty of the patients were male and 6 were female. There were 11 bilateral and 15 unilateral deformities. The average follow-up period was 12 months (7-18 months). The mean Dimeglio score before the achillotomy was 14.4 (11-16) for the right feet and 13.6 (10-16) for the left feet. At the 6th month follow-up the last Dimeglio scores were 4.2 (4-6) for the right feet and 4.2 (4-6) for the left feet. The mean casting number was 3.8 0.4 for right feet and 3.7 0.4 for left feet. The mean talocalcaneal angle was 24 8.2 degrees for the right feet and 27 8.2 degrees for the left feet. The mean tibiocalcaneal angle was 69.1 12.9 for the right feet and 72 14 degrees for the left feet. Idiopathic PEV with early achillotomy and Ponseti plaster technique can achieve effective clinical and radiological results. The number of casting was decreased when compared with the classical Ponseti plastering technique in the literature. This case is time-saving, reduces the cost of the therapy and also the concerns of the parents about the treatment.