Karaciğer yağlanma miktarının pankreas ve lomber vertebra yağlanma miktarı ile korelasyonunun modifiye dixon MRG yöntemi ile değerlendirilmesi
Evaluation of the amount of liver fat with pancreas and LUMBAl vertebrae fat fraction with modified dixon mri method
- Tez No: 527359
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKAY SEDAKAT İDİLMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Liver steatosis, pancreas fat, lumbal vertebra fat, MRI PDFF
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET Abbasov D.“Karaciğer yağlanma miktarının pankreas ve lomber vertebra yağlanma miktarı ile korelasyonunun modifiye DİXON MRG yöntemi ile değerlendirilmesi”, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Radyoloji Uzmanlık Tezi. Ankara, 2018. Bu çalışmanın amacı karaciğer, pankreas ve vertebral yağ birikimini MRG PDYF tekniği ile ölçmek ve aralarındaki ilişkiyi değerlendirmektedir. Çalışmamıza Kasım 2015 - Kasım 2017 tarihleri arasında Hacettepe hastanesi Radyoloji Anabilim Dalında üst Abdomen MRG tetkiki yapılmış toplam 237 hasta dahil edilmiştir. PDYF değerini ölçmek için tüm hastaların çekim protokolüne 25 saniyeden daha kısa sürede tek nefes alımında elde edilen ve ticari adı Dixon-quant olan sekans eklenmiştir. Yağ fraksiyon değerlerinin ölçümü workstation aracılığıyla tek doktor tarafından hesaplanmıĢtır. Hastaların serum alanin aminotransferaz (ALT), aspartat aminotransferaz (AST), gamma-glutamil transpeptidaz (GGT), total bilurubin, açlık glukoz, total kolesterol, trigliserid, yüksek dansiteli lipoprotein (YDL) ve trombosit değerleri standart reaktivler kullanılarak hastanemizin merkez laboratuarında 24 kanallı otomatik kimyasal ölçüm cihazı aracılığıyla ölçülmüştür. MRG PDYF ölçümlerine göre karaciğer segmentleri ve lobları arasında, pankreasın farklı kesimleri arasında ve lomber vertebraların yağlanma miktarları arasında istatistiksel anlamlı farklılık bulunmamaktadır. Karaciğer, pankreas ve lomber vertebra yağ miktarı arasında korelasyon bulunduğu, karaciğer yağlanması olan kişilerde pankreas ve vertebra yağ miktarının karaciğer yağlanması olmayan hastalara göre istatistik olarak anlamlı yüksek olduğu gösterilmiştir. Serum ALT, GGT, açlık glukoz, total kolesterol, trigliserid ve YDL düzeyleri ile karaciğer yağlanma derecesi arasında korele ilişki mevcuttur. MRG PDYF ile karaciğer yağ miktarı ölçümü yanı sıra diğer organ ve dokuların yağ miktarı da ölçülebilmektedir. Pankreas ve lomber vertebra yağ miktarı karaciğer yağ miktarı ile korele ilişki göstermekte olup, MRG PDYF tekniği farklı organlarda yağ miktarını ölçmede ve yağ metabolizmasını araştırmada kullanılabilir. nahtar kelimeler: Karaciğer yağlanması, pankreas yağ miktarı, lomber vertebra yağ miktarı, MRG PDYF
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Dayanat A.“Evaluation of the amount of liver fat with pancreas and lumbal vertebrae fat fraction with modified DIXON MRI method”, Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Radiology, Ankara, 2018.The purpose of the present study was to determine liver, pancreas and vertebral fat deposition by proton density fat fraction (PDFF) MRI and to evaluate the relationships among them. A total of 237 patients that Abdomen MRI were performed in Hacettepe Hospital Radiology Department between November 2015 and November 2017 were included in our study. In this study, a MRI sequence generic name DĠXON-quant obtained in single breath taking less than 25 seconds was used and the measurement of the fat fraction values was calculated by a single doctor via the workstation. Serum alanine aminotransferase (ALT), aspartate aminotransferase (AST), gamma-glutamyl transpeptidase (GGT), alkaline phosphatase (ALP), bilirubin, fasting glucose, cholesterol, triglycerides levels, and platelet were measured by our central laboratory on a 24-channel automated chemical analyzer using standard reagents. There is no difference in fat distribution between different segments and lobes of liver, pancreas and vertebra in the distribution of the amount of liver fat. There is a correlation between the amount of liver, pancreas and vertebra fat, and the amount of pancreas and vertebra fat is significantly higher in patients with hepatic steatosis compared to patients without. There is a correlation between serum ALT, GGT, fasting glucose, total cholesterol, triglyceride and HDL levels and liver fat level. The MRI PDFF technique can be used to measure the amount of fat in other organs where it is successful in measuring the amount of fat in the liver. The amount of fat in the pancreas and vertebra correlates with the amount of liver fat, and MRI-PDFF can be used to demonstrate fat fractions of different organs and tissues and to understand fat metabolism.