A proposal for improving the use of passive solar techniques in residential buildings: Erbil city
Konut binalarında pasif güneş yöntemlerin kullanımının iyileştirilmesi için bir öneri: Erbil örneği
  1. Tez No: 527426
  2. Yazar: PAVEL SHWANY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM VATAN KAPTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Erbil, Konut Tasarımı, Termal Konfor, Geleneksel Pasif Yöntemleri, Erbil City, House Design, Thermal Comfort, Traditional Passive Solar Techniques
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Artan enerji tüketimi ve doğal kaynakların azalması, açık bir şekilde çevre sağlığına dair belirsizlik yaratmaktadır. Fosil yakıtlara olan bağımlılığın artması ve bu bağımlılıkla ilişkili olumsuz çevresel etkiler, ekolojik sistem için bir tehdit oluşturmaktadır. Özellikle, termal konforun artırılması için pasif güneş yöntemlerden yararlanması konusunda geleneksel yöntemlerden öğrenilmesi gereken dersler vardır. Günümüzde, pasif güneş tekniklerinin kullanımı genellikle ihmal edilmekte ve tasarım ve yapımdaki mevcut eğilimler hala enerji tasarrufu ve doğal enerji kaynaklarının kullanımı konusunda çok az farkındalık göstermektedir. Bu çalışmanın amacı, pasif güneş enerjisinin tasarım yaklaşımlarında kullanması için iklime duyarlı, geleneksel yapı tekniklerini araştırmak ve termal konforun arttırılması için yeni yapılarda kullanılmak üzere tasarım stratejisi önerisi geliştirmektir. Sıcak ve kurak iklimin hakim olduğu Kuzey Irak, Erbil'de geleneksel pasif güneş enerjisi tasarım teknikleri, binanın ısınması ve soğutulması için enerji kullanımını azaltmada oldukça etkilidir. Erbil'in yeni inşa edilmiş konutları; ısı yalıtımı, doğal havalandırma sistemleri ve ayrıca bina yapımında kullanılan malzemeler konusunda yetersiz kalmaktadır. Bu çalışma, geleneksel pasif güneş tasarım tekniklerini adapte ederek Erbil'deki konutların termal konforunu iyileştirmek için bir tasarım stratejisi önermeye odaklanmaktadır. Bu çalışmanın olası sonuçları, Erbil'in sıcak ve kurak ikliminde, binaların termal konforunu iyileştirmek için gerçekçi ve sürdürülebilir çözümler ile yöntemlerin geliştirilmesi olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Increasing energy consumption and diminishing of the natural resources obviously creates uncertainty regarding the health of our environment going forward. Increasing dependency on fossil fuels and the negative environmental impacts associated with this dependence is a threat to our ecological systems. However, there are lessons that need to be learned from the past, particularly ones related to human cantered design using solar energy for increasing thermal comfort. Climatically non-adapted new building design and construction contribute significantly to the increase in energy consumption. Concomitantly, usage of passive solar techniques is often neglected and present trends in design and construction still show little awareness about energy conservation and use of natural energy resources. The aim of this study is to explore traditional climate responsive building techniques in terms of their utilization of passive solar energy design approaches, and to make a proposal for a design strategy for new constructions to increase thermal comfort. In Erbil City, Northern Iraq, where hot and arid climate prevails, traditional passive solar design techniques are effective in reducing energy usage for heating and cooling of the building. Newly constructed residential buildings of Erbil have inadequate design regarding thermal insulation, natural ventilation systems, and also materials used in building construction. This study focuses on proposing a design strategy for improving thermal comfort of residential buildings in Erbil city by adapting the traditional passive solar design techniques. The possible outcome of this study can be the understanding of realistic sustainable solutions and methods to improve thermal comfort of the buildings in the hot and arid climate of Erbil city.