Hasta ve sağlıklı bebeğe sahip annelerin postpartum depresyon riski açısından karşılaştırılması ve risk üzerine etkili faktörler
Comparison of postpartum depression risk of mothers with sick and healthy baby and the factors influencing the risk
- Tez No: 527457
- Danışmanlar: UZMAN ERHAN ÖZBEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hasta infant, postpartum depresyon, sağlıklı infant, Healthy infant, postpartum depression, sick infants
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Dr.Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Ve Cerrahisi Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
GİRİŞ-AMAÇ: Postpartum dönem biyolojik ve psikososyal değişimlerin yaşandığı bir dönemdir. Bu dönemdeki sağlık sorunlarından biri de postpartum depresyondur. Postpartum depresyonun nedenleri çok çeşitlidir. Bu çalışmada amaç, sağlıklı bebeği olan anneler ile hasta bebeği olan annelerin postpartum depresyon risklerinin Edinburgh Postpartum Depresyon Ölçeği ile farklı olup olmadıklarını belirlemek ve bunu etkileyen faktörleri karşılaştırmaktır. GEREÇ-YÖNTEM: Çalışmaya sağlıklı ve hasta bebeklerin anneleri dahil edilmiştir. Annelere Edinburgh Postpartum Depresyon Ölçeği uygulanmıştır. Annelerin sosyodemografik özellikleri ve bebeklerine ait medikal bilgiler not edilmiştir. BULGULAR: Çalışmaya 120 hasta ve 120 sağlıklı bebeğin annesi dahil edildi. Sağlıklı ve hasta çocuk annelerinin yaş ortalaması değerleri benzerdi. Sağlıklı bebeklerin annelerinin depresyon skoru 9,4±5,4 puan olarak saptandı. Kesme değeri olan 12 puan üzerinde olan anne sayısı 34 iken idi. Hasta bebeklerin annelerinin depresyon skoru 10,0±5,5 puan idi. Kesme değeri olan 12 puan üzerinde olan anne sayısı ise 39 olarak saptandı. Hasta çocuğa sahip annelerin depresyon puan ortalaması sağlıklı bebeğe sahip annelerinkinden yüksek bulunmasına rağmen, bu istatiksel önem kazanmamıştı. Sağlıklı bebeğe sahip anne grubunda anne sütünü yetersiz gören anneler, evliliğinden memnuniyeti daha az olanlar ve üçten fazla çocuğa sahip olanlarda depresyon puanları daha yüksek saptandı. Hasta çocuğa sahip annelerde ise bebekleri hastaneye yatış öyküsü olanlarda, gebelikte sigara kullananlarda, evliliğinden memnuniyeti daha az olanlar ile üçten fazla çocuğa sahip olanlarda depresyon puanları daha yüksek idi. 3SONUÇ: Tüm annelere postpartum dönemde depresyon açısından tarama yapılmalıdır. Hastanede yatış öyküsü olan bebeğe sahip anneler, bebeği sağlıklı olduğu halde anne sütünün yetersiz olduğu algısı olan anneler, üçten fazla bebeği olan anneler ve evlilik memnuniyetsizliği olan annelerin postpartum depresyon riskleri daha fazladır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION: The postpartum period is a period of biological and psychosocial changes. One of the health problems in this period is postpartum depression. The causes of postpartum depression are very diverse. The aim of this study is to determine whether postpartum depression risks of mothers with healthy babies and mothers who have sick babies are different with Edinburgh Postpartum Depression Scale and compare the factors affecting it. MATERIALS-METHODS: The mothers of healthy and sick babies were included in the study.Edinburgh Postpartum Depression Scale was applied to mothers. Sociodemographic characteristics of the mothers and medical information of their babies were noted. RESULTS: One hundred and twenty mothers with sick infants and 120 mothers with healthy infants were included in the study. The mean age of mothers with healthy and sick infants weres similar. The depression score of mothers with healthy infants was 9.4 ± 5.4 points. The number of mothers with healthy infants who had score greater than the cut-off value of 12 points was 34. The depression score of the mothers of the sick infants was 10.0 ± 5.5 points. The number of mothers with sick infants who had score greater than the cut-off value of 12 points was 39. Although the mean depression score of mothers with sick infants was higher than that of mothers with healthy infants, this did not gain statistical significance. In mothers with heathy infants, those with insufficient breast milk, those with more than three children and those who had less satisfaction with their marriage had higher depression scores. In mothers with sick children, those who had a infant with history of hospitalization, those who had smoking during pregnancy, those who had less satisfaction with their marriage and those with more than three children had higher depression scores. CONCLUSION: All mothers should be screened for depression in postpartum period. Mothers who had infant with a history of hospitalization, mothers who had perception of insufficient breast milk, mothers with more than three infants, and mothers with dissatisfaction with their marriage have higher risk of postpartum depression.