Bireysel emeklilik sistemi için vergi avantajı sağlayan devlet katkısının incelenmesi
Investigation of state contributions providing tax advantage for individual pension system
  1. Tez No: 527542
  2. Yazar: ALİ KARAKOÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HACER YUMURTACI AYDOĞMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bireysel Emeklilik, Vergi Teşviki, Devlet Katkısı, Individual Pension, Taxation, Government Contribution
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu tez çalışmasının amacı bireysel emeklilikte vergi avantajı sağlayan devlet katkısına kişilerin bakış açılarının belirlenmesidir. Bunun yanı sıra, bireysel emeklilik sistemine yönelik tutum düzeylerini ve vergi teşvikinin bireysel emekliliğe girişte etkili olup olmadığını belirlemek de çalışmanın alt amaçlarındandır. Çalışmada Antalya ilinin Alanya ilçesinde faaliyet gösteren Ali Karakoç Sigorta Aracılık Hizmetleri isimli acentenin bireysel emeklilik müşterisi olan ve olmayan müşterileri ile anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Toplam 215 kişiye ulaşılan bu uygulamada, 24 anket formu yüksek sayıda veri kaybı nedeniyle elenmiş ve analizler kalan 191 anket verisi üzerinden gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonunda bireylerin devlet tarafından sağlanan vergi teşviklerini olumlu karşıladığı görülmüş, ancak mevcut teşvik uygulamalarına ek yeni uygulamalara ihtiyaç olduğu belirlenmiştir. Vergi teşviki uygulamalarının kişilerin bireysel emeklilik sistemine girişte etkili olduğu anlaşılmaktadır. Bu süreçte etkili olan bir diğer faktör ise geleneksel yaklaşıma bağlılıktır. Bireylerin kendi yatırımlarını kendilerinin yapması eğilimi bireysel emeklilik sistemine giriş isteklerini düşüren önemli bir unsurdur. Bireysel emekliliğe giriş kararı alma üzerinde etkili olan diğer faktörler: bilinç, gelir seviyesi, eğitim seviyesi, ek gelir durumu ve birebir iletişimi güçlü acente ile çalışmaktır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to determine the perspectives of state contributors who provide tax advantages in individual retirement. It is also a sub-goal of the study to determine the level of attitudes towards the individual pension system and whether the tax incentive is effective in initiating individual retirement. In the study, a survey was conducted with Ali Karakoç Insurance Brokerage Services operating in the Alanya province of Antalya with and without individual retirement clients. In this application, which has a total of 215 employees, 24 questionnaires were screened due to high data loss and analyzes were carried out on the remaining 191 questionnaires. At the end of the study, it was seen that the individuals favored the tax incentives provided by the state, but it was determined that the additional incentives needed new applications. It is understood that tax incentive applications are effective in the entry of individuals into the private pension system. Another factor that is effective in this process is the traditional approach to commitment. The tendency of individuals to make their own investments is an important element that reduces the desire to enter the private pension system. Other factors influencing the entry decision into individual retirement are consciousness, income level, level of education, additional income status and individual communication with a strong agency.