TFRS 10 konsolide finansal tabloların düzenlenmesi ve TMS 28 iştiraklerin öz kaynaktan pay alma yöntemiyle muhasebeleştirilmesi ile bağımsız denetimine ilişkin havacılık sektörüne yönelik bir uygulama
Regulation of TFRS 10 consolide financial statements and an application for the aviation sector with accounting and independent auditing of TMS 28 affiliates with equity sheet method
- Tez No: 527545
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE PAMUKÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Konsolidasyon, Konsolide FinansalTablolar, Eliminasyon, Türkiye Finansal Raporlama Standartları, Türkiye Muhasebe Standartları, Consolidation, Consolidated Financial Statements, Elimination, Turkey Financial Reporting Standards, Turkey Accounting Standards. Date:Istanbul, July 2018
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Konsolide finansal tabloların hazırlanmasındaki amaç, bir şirketler grubuna dâhil ana ortaklık ve ona bağlı ortaklıkların, kontrol gücü bulunan iştirakler ile sınırlı iştiraklerin aynı döneme ait karşılıklı borç/alacak, kar/zarar işlemlerinden doğan finansal durumlarının konsolidasyon kuralları doğrultusunda birleştirilerek ve tek bir ortaklığa aitmiş gibi gösterip, gerekli olan eliminasyon işlemleri yapıldıktan sonra ana ortaklık yatırımcılarına, şirket yöneticilerine, tasarruf sahiplerine, denetim mercilerine ve ilgili tüm paydaşlara gerçeğe uygun bir şekilde bilgi vermektir. Bu çalışmada, Türkiye Finansal Raporlama Standardı 10 (TFRS 10) Konsolide Finansal Tabloların Hazırlanması ve Türkiye Muhasebe Standardı (TMS 28)'e göre İştiraklerin Öz Kaynaktan Pay Alma Yöntemi' ne göre muhasebeleştirilmesi ile ana ortaklığın finansal tablolarının oluşturulması hedeflenmiştir. Ayrıca; havacılık sektöründe faaliyet gösteren bir işletmeye ait oluşturulan bu konsolide finansal tabloların bağımsız denetim süreci de incelenmiştir. Bu çalışma, TFRS 10 ve TMS 28 standartlarına göre konsolide finansal tabloların hazırlanması sırasında dikkat edilmesi gereken usul ve esasları da içermektedir.
Özet (Çeviri)
The Purpose of preparing consolidated financial statement is to provide information to the parent company investors, company managers, saving owners, supervisory authorities and all relevant stakeholders in a legitimate manner after making the necessary elimination transactions about the parent company and its subsidiaries including a group of companies, affiliates which has control power and limited affiliates financial situations come to exist from mutual debt / receivable, profit / loss transactions of the same period which combined with consolidation rules and as if it belonged to a single partnership. In this study, It is aimed that preparing Turkey Financial Reporting Standards 10 (TFRS 10), preparing to Consolidate Financial Statements, Accounting of affiliates according to Turkey Accounting Standart (TMS 28) with equity sheet method and to create the financial statements of the parent company. Furthermore, it has been examined independent audit process of consolidating financial statements which belong to company operating inthe aviation sector. This study also includes the principles and procedures to be observed during the preparation of the financial statements according to TFRS 10 and TMS 28 standards.