Use of TFR techniques and the PCA technique in electromagnetic target feature extraction
Zaman-frekans gösterim tekniklerinin ve asıl eleman analizi tekniğinin elektromanyetik hedeflere ait öznitelik çıkartılmasında kullanılması
- Tez No: 93310
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖNÜL TURHAN SAYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Öznitelik çıkartma, elektro-manyetik hedef sınıflandırma, zaman-frekans gösterimleri, asıl eleman analizi. vı, Feature extraction, electromagnetic target classification, time- frequency representations, principal component analysis. IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
oz ZAMAN-FREKANS GÖSTERİM TEKNİKLERİNİN VE ASIL ELEMAN ANALİZİ TEKNİĞİNİN ELEKTROMANYETİK HEDEFLERE AİT ÖZNİTELİK ÇIKARTILMASINDA KULLANILMASI KARADUMAN, Mehmet Yüksek Lisans, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Gönül Turhan Sayan Aralık 2000, 156 Sayfa Bu tezde, elektro-manyetik hedef özellik çıkartılması probleminde çeşitli zaman- frekans dağılımlarının ve asıl eleman analizi metodunun kullanımı araştırılmıştır. Özellikle, Wigner dağılımı, Pseudo Wigner dağılımı, Smothed-Pseudo Wigner dağılımı, Spektogram, Page dağılımı, Skalogram ve Choi-Willams dağılımları saçılmış elektro-manyetik sinyallerin analizi için düşünülmüştür. Zamandaki saçılmış verilerden öznitelik vektörlerinin çıkartılması için Wigner ve Page dağılrmlanmn diğer zaman-frekans dağılrmlarmdan daha kullanışlı olduğu düşünülmüştür. Öznitelik çıkartma sürecinde, geç zamanlarda hedef tepkesini oluşturan doğalresonans mekanizmaları vurgulanmıştır. Görüş açısından mümkün olduğunca bağımsız şekilde hedef sınıfı tanımlanması amacıyla tipik öznitelik vektörlerinin elde edilmesi için asıl eleman analizi tekniği kullanımı önerilmiştir. Önerilen elektro manyetik öznitelik çıkartma teknikleri temel şekillerdeki çeşitli iletken ve/veya dielektrik hedefler için hedef sınıflandırma probleminin bir parçası olarak başarıyla gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT USE OF TFR TECHNIQUES AND THE PCA TECHNIQUE IN ELECTROMAGNETIC TARGET FEATURE EXTRACTION KARADUMAN, Mehmet M.S. in Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Gönül Turhan Sayan December 2000, 156 pages In this thesis, use of various time-frequency representations (TFRs) and the principal component analysis (PCA) method are investigated in the electromagnetic target feature extraction problem. In particular, Wigner distribution, Pseudo Wigner distribution, Smoothed-Pseudo Wigner distribution, Spectogram, Page distribution, Scalogram, and Choi-Willams distribution are considered for the analysis of scattered electromagnetic signals. The Wigner and the Page distributions are found more useful than the other TFRs for extracting special feature vectors from the time- domain scattered data. The natural resonance mechanisms dominating the target mresponse in the late-times are emphasized in the feature extraction process. Use of the PCA technique to obtain representative feature vectors to describe a target class in an almost aspect independent way is suggested. The proposed electromagnetic feature extraction techniques are successfully demonstrated for various conducting and/or dielectric targets of canonical shapes as a part of a target classification problem.