Reliability analysis of concrete filled steel tube for quadrilateral and circular cross sections
Dörtgen ve daıresel kesıtlı beton doldurulmuş çelik tüplerin güvenırlık analızı
- Tez No: 527632
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET TOLGA GÖĞÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Beton doldurulmuş çelik tüp kirişleri, Eğilme dayanımı, Tasarım kodları, Yapısal güvenlik, Güvenilirlik
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Beton doldurulmuş çelik tüp kirişleri, çevredeki çeliğin çekirdek betonla kombinasyonunun avantajlarını getiren yapısal bir bileşimdir, bu yapısal eleman farklı koşullar altında araştırılmıştır, ancak yine de, tanınmış tasarım kodları kuralları ve sınırlamaları arasında önemli bir farklar vardır. Tasarım kodların limit durumlarının değerlendirilmesi, yapısal güvenilirlik analizine dayalı olarak gerçekleştirilebilir. Kirişlerin eğilme kapasitesi, yapı mühendisleri tarafından sadece temel bir olasılık teorisi bilgisi ile kolayca anlaşılabilen, güvenilirlik indeksi ile karakterize edilebilir. Bu çalışmada, seçilen test edilen numunelerin değerlendirilmesinde birinci dereceden güvenilirlik yöntemi kullanılmıştır. Farklı kesit şekillerindeki 2000'den fazla Beton doldurulmuş çelik tüp elemanları, yakın zamanda sunulan literatürden (2000'den 2018'e kadar) toplanmıştır; ayrıca, seçilen örnekler birçok kodun kurallarına göre karşılaştırılmıştır. Sonuçlar, belirtilen kodlara göre eğilme mukavemeti açısından hesaplanan kiriş yük kapasitesi ile deneysel çalışmadan elde edilen sunulan yük kapasitesi arasındaki yakınsamaya dayanmaktadır. Seçilen kirişlerde farklı parametreler değerlendirilirken, ana parametreler olarak kirişlerin geometrisi, tüp kalınlığı, elemanların genişliği arasında değişmektedir. Beton dayanım mukavemeti 10 ila 154 MPa arasında değişen kiriş mukavemeti üzerindeki etkisini değerlendirmek için malzeme özellikleri de değiştirilmiş ve çelik akma dayanımı 762 MPa'dan az olmuştur. Sonuçlar, her iki kodun da (EC4-2004 ve AISC360-10) güvensiz bölgede hata yüzdesine sahip olduğunu ve EC4'ün de AISC'den daha az konzervatif olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Concrete filled steel tube beams is a structural composition that brings the advantages of the combination of the surrounding steel with the core concrete, this structural member had been investigated under different conditions but still, there is a significant difference among the well-known design codes provisions and limitations. Assessing the limit states of the codes can be conducted based on structural reliability analysis. Bending capacity of the beams can be characterized by the reliability index in terms that can be readily understood by structural engineers with only a basic knowledge of probability theory. In this study, First-order Reliability Method was used in assessing the selected tested specimens. More than 2000 concrete filled steel tube members of different shapes cross-section had been collected from recently introduced literature (from 2000 up to 2018); moreover, the selected specimens were compared with the provisions of many codes. The judgment was based on the convergences between the calculated beams load capacity in term of bending strength according to mentioned codes and the recorded load capacity that obtained from the experimental work. Different parameters were evaluated from the selected beams, while the geometry of the beams were the main parameters, the tube thickness is ranging between, the width of the members. The material properties are also altered in order to evaluate its effect on the beam strength, where the concrete compressive strength was ranging between 10 to 154 MPa, and the steel yield strength was less than 762 MPa. The results show that both codes (EC4-2004 and AISC360-10) have percentages of error within the unsafe zone, and EC4 is less conservative than the AISC.