Lise öğrencilerinde çocukluk çağı travmalarının akademik yaşantı ve empati becerileri üzerine etkilerinin araştırılması
The impact of childhood trauma on the academic life and empathy of high school students
  1. Tez No: 527752
  2. Yazar: MÜNEVVER ÇAYCI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAVVA ÖZDEN BADEMCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı travmaları, ihmal, istismar, öğrenme, empati becerileri, Childhood traumas, neglect, abuse, learning, empathic skills
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada temel olarak, çocukluk çağı travmalarının öğrenme süreçleri ve empati becerileri üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmaktadır. Çocukluk çağı travmaları çocukları dönemsel olarak çaresiz hissettiren baş etme mekanizmalarını olumsuz etkileyen ani veya devam eden dış faktörler olarak tanımlanmaktadır. İhmal ve istismar da travma kapsamındadır. Erken dönemde kişilerin zihinsel süreçleri de yaşanılan olaylardan direkt olarak etkilenmektedir ve ilerleyen dönemlerde bu etki öğrenme ilişkilerine yansımaktadır. Erken dönemde edinilen deneyimler bilinç dışında yetişkin döneme uzandığı için erken dönemdeki yaşantılar önemlidir. Ergenlik dönemi ise psikolojik, fiziksel, duygusal ve sosyal değişim seyrinin yoğun olarak görüldüğü dönemdir. Bu nedenle araştırmada ergenlik dönemindeki bireylerle çalışılmıştır. Araştırmaya İstanbul, Gebze ve Tosya il ve ilçelerinden 14-19 yaş arası 441 lise öğrencisi katılmıştır. Çocukluk çağı travmalarının tespiti için Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği ve Empati Ölçeği kullanılmıştır. Ayrıca katılımcıların akademik performanslarını öğrenmek amacıyla bir bilgi formu oluşturulmuştur. Elde edilen veriler SPSS paket programıyla çözümlenmiş; analizlerde bağımsız gruplar için Ttesti, varyans analizi (ANOVA), Pearson korelasyon analizi, Regresyon analizi kullanılmıştır. Çalışmada çocukluk çağı travmalarının akademik yaşantıyı olumsuz yönde etkilediği saptanmıştır. Bulgulara göre kişinin yaşadığı fiziksel ihmal düzeyinin artması, empati düzeyini azaltmaktadır. Ayrıca çocukluk döneminde ihmal yaşanması ergenlerin duygusal ve bilişsel olarak olumsuz etkilenmelerine sebep olmaktadır. Çocukluk çağı travması ile empati arasında negatif ilişki saptanmıştır. Çocukluk çağı travması ile empati arasında negatif ilişki saptanmıştır. Çalışmada bulunan sonuçların genel olarak alanyazınla tutarlı olduğu görülmüş, alanyazın çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, constitutively, it was aimed to examine the effect of the childhood traumas on learning processes and empathy skills. Childhood traumas are defined as the sudden or continuıus external factors that make children feel hopeless perodically and affect their coping mechanisms adversely. Traumas also include neglect and abuse of children. In early periods, when children had an incident, their mental processes are affected directly by this incident and in later periods this incident influences their learning processes. Early experiences are important because they are directly associated with the experiences during later period of life. Adolescence, on the other hand, is a period which is related to strong changes in psychological, physical, emotional and social state. Therefore, adolescent are participatedin in this study. This study consists of 441 high school students between the ages 11-19 in İstanbul, Gebze and Tosya city centers and their districts. In this study, Childhood Traumas Scale is used to gather to determine the childhood traumas. Empathy Scale is used to learn about their empathy skills. Lastly, a question form was given to participants to specify their academic performances. The data collected was analysed by SPSS program in the analysis T-test, analysis of variance(ANOVA), Pearson correlation analysis and regression analysis are used for independent groups. In the study, it was found that childhood traumas have a negative affect on academic life. According to findings, the increases in physical neglect during childhood decreases the total empathy level. Moreover, when children are neglected, it causes emotiona and cognitive deterioration during their adolescence. It was found that there is a negative relitonship between childhood trauma and empathy.