Ankara'daki özengen müzik eğitimi veren kurumların çok yönlü incelemesi
Multidimensional analysis of amateur musical education institutions in ankara
- Tez No: 527769
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖZDE YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik Eğitimi, Özengen Müzik Eğitimi, Özengen Müzik Eğitimi Kurumları, Music Education, AmauterMusic Education, Amauter Music Schools
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Ankara'daki özengen müzik eğitimi veren kurumların çok yönlü incelendiği bu çalışmada karma araştırma modeli kullanılmıştır. Araştırma Ankara'da halen faaliyette olan 48 özengen müzik eğitimi veren kurum üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonunda: • Özengen müzik eğitimi veren kurumların büyük çoğunluğunun 6-13 yaş grubundaki çocuklara yönelik eğitimler verdiği çok az bir kısmının ise genç ve yetişkinlere yönelik müzik eğitim programlarını gerçekleştirdiği görülmüştür. • Araştırma kapsamındaki müzik eğitimi veren okulların çalıştırdıkları öğretmen sayısının 2 ile 18 arasında değiştiği görülmüştür. Ağırlıklı olarak bu sayının 3 ile 5 arasında değiştiği görülmüştür. • Kurumların %90'ınına yakınında çalgı eğitimi verildiği bununla birlikte çoğunlukla bu tür eğitim programlarının uygulanmadığı görülmüştür. • Özengen müzik eğitimi veren okullarda, müzik teorisi, müziksel işitme ve solfej eğitiminin düşük düzeyde verildiği görülmüştür. Birçok kurumda bu temel müzik eğitim ders ve konuları işlenmemektedir. • Ankara ilinde bulunan özengen müzik eğitim kurumlarına gösterilen talep durumuna yüksek ve olumlu düzeyde olduğu görülmüştür. • Yapılan faaliyetler açısından özengen müzik eğitimi veren kurumların etkinlikleri incelendiğinde büyük oranda halka açık konserler düzenlendiği ve bu uygulamaya halkın katılımının çok yüksek düzeyde olduğu görülmüştür. • Özengen müzik eğitim kurumlarının teoride ve uygulamada birçok sorunla karşılaştığı görülmüştür. Müfredatın yetersizliği, müfredatı izlemede ve uygulamada yetersizlikler konusundaki sorunlar öncelikli olarak sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
A mixedresearch model has beenused in thisstudy, whichexaminestheinstitutionswhichdependedtotheMinistry of Education, located in Ankara Provinceandprovideamautermusiceducation. Thestudywasconducted on 48 amatuer musiceducationinstitutionswhicharecurrentlyprovidingmusiceducation in Ankara. At theend of thestudy, thefollowingresultswereobtained: • Itwasobdervedthatthemajority of theamautermusicschoolsprovideseducationforchildren in the 6-13 agegroupandveryfewhaverealizedmusiceducationprogramsforyoungpeopleandadults. • Itwasobservedthatthenumber of teachersemployedbyamautermusicschoolschangesbetween 0 and 18. It is observedthatthisnumberchangesmainlybetween 3 and 5. • Themusicschoolsaccordingtothestate of instrumenteducationwasexamined, it wasseenthat 90% of themprovidesinstrumenteducationand it wasseenthatsuchtrainingprogramshavebeenimplemented in manyparts. • Music theory, musicalhearingandsolfegeeducationaregiven at a lowlevel in amautermusicschools. Inmanyinstitutions, thesebasicmusiceducationcoursesandsubjectsare not given. Inthesameway, amautermusicschoolslowlevel of participationto Music Theory, Musical HearingandSolfege • It is seenthatthedemandforamautermusicschools in theprovince of Ankara, is highandpositive. • Whentheactivities of theamautermusicschoolswereexamined, it wasseenthatpublicconcertswereheld in largescaleandtheparticipation of thepublicwasveryhigh. • It has beenseenthatamautermusicschoolshaveencounteredmanyproblems in theTheoryandPractice. Inthisrespect, the main observedproblemsareinadequateandoldcurriculum, inadequacypracticeandfollowupforcurriculumandtheproblems.