Hidrofobik etkileşimlere dayalı hidrojellerin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of hydrophobic interactions based hydrogels
  1. Tez No: 527831
  2. Yazar: BAHAR SÜRMELİHİNDİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİDAYET MAZI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Akrilamit, Maleik anhidrit, Şişme kinetiği, Hidrofobik, Hidrojel, Acrylamide, Maleic anhydride, Swelling kinetics, Hydrophobic, Hydrogels
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada, farklı oranlarda dekanol ile aşılanmış maleik anhidrit ve akrilamit içeren hidrojellerin sentezlenmesi ve karakterizasyonu amaçlandı. Bu amaç doğrultusunda farklı oranlarda akrilamit, maleik anhidrit türevi ve çapraz bağlayıcı içeren hidrojeller hazırlandı ve bu hidrojellerin jelleşme oranları hesaplandı. Maleik anhidrit türev miktarı arttıkça jelleşme oranlarının azaldığı, akrilamit miktarı arttıkça jelleşme oranlarının arttığı belirlendi. Hidrojellerin şişme davranışları farklı sıcaklık, pH ortamlarında zamana karşı incelendi. Hazırlanan hidrojellerin şişme davranışının yaklaşık 5-20 gün içinde dengeye ulaştığı gözlendi. Çapraz bağlayıcı miktarı arttıkça şişme kapasitesinin azaldığı tespit edildi. 25°C'de AAm miktarı az olan jellerin şişme kapasitesinin yüksek olduğu gözlendi. Hidrojellerin sıcaklığa bağlı olarak şişme davranışı incelendiğinde 70°C ve 80°C'de şişmenin 2 adımda gerçekleştiği gözlenirken diğer sıcaklıklarda şişme davranışının tek adımda gerçekleştiği gözlendi. Ayrıca farklı pH'larda şişme davranışı incelendiğinde yapısında asit grubu bulunduran hidrojellerin bazik ortamda daha fazla şişme gösterdiği gözlenirken, yapısında asit grubu bulunmayan hidrojellerde ise farklı pH'ların şişme üzerinde bir etkisi gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to synthesize and characterize hydrogels containing maleic anhydride grafted decanol and acrylamide (AAm). For this purpose, hydrogels containing AAm, maleic anhydride derivative and crosslinker were prepared at different ratios and the gelation ratios of these hydrogels were calculated. It was determined that as the amount of maleic anhydride derivative increased, the gelation ratios decreased and the gelation ratios increased as the amount of AAm increased. The swelling behavior of the hydrogels was studied against time at different temperatures and pH media. It was observed that the swelling behaviours of the prepared hydrogels reached equilibrium within about 5-20 days. It was found that as the amount of crosslinker increased, the swelling capacity decreased and the swelling capacity of the gel having a lower amount of AAm at 25°C was high. When the swelling behavior of hydrogels against temperature was examined, it was observed that the swelling behavior was realized in two steps at 70 and 80°C, while swelling behavior was observed in one step in other temperatures. In addition, when the swelling behavior at different pHs was examined, it was observed that the hydrogels having acid group showed higher swelling capacity in the basic media whereas the swelling capacity of the hydrogels without acid groups was not affected by the pH of the swelling medium.