Kalp cerrahisi semptom envanteri'nin Türk dilinde geçerlik ve güvenirliği
Validity and reliability of the heart surgery symptom inventory in Turkish language
  1. Tez No: 527940
  2. Yazar: DİLARA ALTINOK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RABİA SAĞLAM AKSÜT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: geçerlik, güvenirlik, hemşirelik, kalp cerrahisi, semptom envanteri, validity, reliability, nursing, heart surgery, symptom inventory
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırma Kalp Cerrahisi Semptom Envanteri'nin Türk dilinde geçerlik ve güvenirliğinin değerlendirilmesi amacıyla metodolojik olarak yapılmıştır. Geçerlik ve güvenirlik analizinde dil, kapsam, yapı geçerliği ve güvenirlik analizi kullanılmıştır. Kalp Cerrahisi Semptom Envanteri'nin dil geçerliği çeviri geri çeviri yöntemi ile analiz edilmiştir. Türkçe çevirisi yapılan Kalp Cerrahisi Semptom Envanteri'nin kapsam geçerlik indeksinin hesaplanmasında Davis tekniği kullanılmış olup envanter 12 uzmanın görüşüne sunulmuştur. Kalp Cerrahisi Semptom Envanteri'ne ait maddelerin Kapsam Geçerlik İndeksi değeri 0,84 olarak bulunmuştur. Envanterin faktör yüklerinin 0,30 ve 0,50 arasında değiştiği ve tek faktörlü yapı özelliği taşıdığı belirlenmiştir. Envanterin iç tutarlılık analizleri sonucunda Cronbach alfa katsayısı 0,961'dir. Sonuç olarak Kalp Cerrahisi Semptom Envanteri'nin Türk dilinde 35 maddeli ve tek alt boyutlu olarak geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This methodological study was conducted to assess the validity and reliability of the Heart Surgery Symptom Inventory in Turkish language. In the validity and reliability analysis, the language, content, and construct validities and the reliability analyses were used. The language validity of the Heart Surgery Symptom Inventory was analyzed using the translation-back translation method. After translating it into Turkish, the content validity index of the Heart Surgery Symptom Inventory was calculated using the Davis technique and the inventory was presented to 12 specialists for their opinion. The Content Validity Index value of the items included in the Heart Surgery Symptom Inventory was found to be 0.84. The factor loads of the inventory were found to range between 0.30 and 0.50 and the structure of it was of a single-factor character. In the internal consistency analyses of the inventory, the Cronbach alpha coefficient found to be 0.961. In conclusion, the Heart Surgery Symptom Inventory was determined to be a valid and reliable measurement tool in Turkish language with its 35 items and a single subdomain.