Diz osteoartriti şiddetinin yürümenin parametreleri, denge ve diz fonksiyonları üzerine etkileri
Effects of knee osteoarthritis severity on gait parameters, balance and knee functional situations
- Tez No: 528053
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA AKI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: osteoartrit, diz, yürüyüş, osteoarthritis, knee, gait
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Güneri S. Diz Osteoartriti Şiddetinin Yürüme Parametreleri, Denge ve Diz Fonksiyonları Üzerine Etkisi. Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Programı Doktora Tezi, Ankara 2018. Bu çalışmanın amacı, diz osteoartritli (OA) bireylerde hastalığın şiddetinin yürüme parametreleri, denge, diz eklem pozisyon hissi, kas kuvveti, ağrı, günlük yaşam aktiviteleri, yaşam kalitesi ve fonksiyonel durum üzerine etkilerinin incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda 20 asemptomatik, 22 hafif şiddetli OA'lı ve 22 orta şiddetli OA'lı toplam 64 bireyin katılımıyla çalışma tamamlandı. Bireylerin yürüme parametreleri VICON 3-boyutlu yürüme analizi sistemi, diz fleksiyon ve ekstansiyon kas kuvveti ve diz eklemi propriyosepsiyonu Biodex System3 pro kullanılarak değerlendirildi. Dengeyi değerlendirmek için Berg Denge Ölçeği, günlük yaşam aktiviteleri ve yaşam kalitesi için Günlük Yaşam Uğraşlarına İlişkin Diz Testi (KOS-ADLS), Diz İncinme ve Osteoartrit Sonuç Skoru (KOOS) ve Sağlık Değerlendirme Anketi (HAQ), fonksiyonel durumu belirlemek için 50 m. yürüme, merdiven inip-çıkma, kalk ve yürü testi ve otur-kalk testi, ağrı için vizuel analog skalası (VAS) kullanıldı. Hafif şiddetli OA'lı grubun ayak bileği, diz ve kalça addüktör moment değerlerinde azalma bulundu (p0,05). Ayrıca orta şiddetli OA'da zaman-mesafe değerleri olan kadans, çift adım uzunluğu, yürüme hızının azaldığı; çift destek süresi ve duruş fazı uzunluğunun arttığı bulundu (p0,05). Elde edilen sonuçlar, diz OA'sının ilk evresinde yürümenin kinetik parametreleri, kas kuvveti, denge ve diz fonksiyonlarının etkilendiğini, OA'nın ileri evresinde ise yürümenin zaman-mesafe ve kinematik parametrelerinde değişimin başladığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Guneri S. Effects of Knee Osteoarthritis Severity on Gait Parameters, Balance, and Knee Functional Situations. Hacettepe University, Graduate School of Health Science, Physical Therapy and Rehabilitation Program Doctorate Thesis, Ankara, 2018. The purpose of this study was to investigate effects of disease severity on gait parameters, balance, knee joint position sense, muscle strength, pain, daily living activities, quality of life and functional situation in subjects with knee osteoarthritis (OA). In accordance with this purpose, study was completed with participation of 64 individuals who were 20 asymptomatic, 22 mild OA and 22 moderate OA. Subject's gait parameters was assessed with VICON 3-dimensional gait analysis system, knee flexion and extansion muscle strength and knee joint proprioception with Biodex System3 Pro. Balance was assessed with Berg Balance Scale, daily living activities and quality of life with Knee Outcome Survey-ADLS (KOS-ADLS),Knee Injury and Osteoarthritis Outcome Score (KOOS) and Health Assessment Questionnaire (HAQ), functional situation with 50 mt. walking, stair climb test, time-up and go and sit-to-stand test, pain with visual analog scale (VAS). A decrease was found in ankle, knee and hip adductor moment in the mild OA group (p0.05). Also, ıt was found that the temporo-spatial values of gait which are cadence, stride length, gait speed decreased and double support time, stance phase increased in the moderate OA group (p0.05). The results show that kinetic parameters, muscle strength, balance and knee functions were affected in the mild knee OA, and that change in temporo-spatial and kinematic parameters of gait started in the moderate knee OA.