Atatürk Devri Türk edebiyatında edebî çevre ve konu olarak Ankara (1920-1938)
Ankara in the Turkish litterature in Atatürk's Period as a literary environment and subject (1920-1938)
  1. Tez No: 528213
  2. Yazar: HATİCE GÜNDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TÖRENEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Atatürk Devri Türk Edebiyatı, Ankara, Ankara basını, roman, hikâye, anı
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 481
Özet
Bu tez, 1920-1938 yılları arasında Ankara'da oluşan edebî çevreyi ve Ankara'nın dönem edebiyatına yansıyan özelliklerini tespit etmek amacıyla yapıldı. Öncelikle şehir kavramı ve şehirlerin oluşumu üzerinde duruldu. Edebiyat-şehir ilişkisinin ele alındığı giriş bölümünde Ankara tarihine de yer verildi.“Ankara'da Edebiyat”başlığını taşıyan birinci bölümde, ilk olarak 1920-1938 yılları arasında Ankara'da bulunan sanatçı kadrosu, bu sanatçıların Ankara'daki görevleri, edebî faaliyetleri ve Ankara izlenimlerine yer verildi. İkinci bölümde 1920- 1938 yılları arasındaki Ankara basını ele alındı. Ankara'nın dönem basınında hangi özellikleriyle ön plana çıktığı tespit edildi. Üçüncü bölümde ise, Atatürk döneminde yazıldığı tespit edilen ve mekân olarak Ankara'yı kullanan roman ve hikâyeler üzerinde çalışıldı. Ankara'nın söz konusu roman ve hikâyelere yansıyan özellikleri üzerinde duruldu.
Özet (Çeviri)
This thesis was made in order to determine the literary environment in Ankara between 1920 and 1938 and the characteristics reflected in the literature of the period of Ankara. Firstly, the concept of city and the formation of cities were emphasized. The history of Ankara was also included in the introduction to the study of literary-city relations. In the first section, titled“Literature in Ankara”, the artist's staff, who first appeared in Ankara between 1920-1938, these artists' duties in Ankara, literary activities and impressions of Ankara were included. In the second part, the Ankara press of 1920-1938 was discussed. It was determined in Ankara press that it was in the forefront in the press of the period. In the third chapter, no