Psöriazis hastalarında vitamin b12 düzeyleri
Vitamine b12 levels in psoriasis patients
  1. Tez No: 528470
  2. Yazar: YAHYA BEŞKARDEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAHİDE ONSUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Psöriazis, B12 vitamini, Psöriazis ve B12 vitamini ilişkisi, Psoriasis, vitamin B12, the relationship between psoriasis and vitamin B12
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Psöriazis, genel popülasyonun %1-5 'ini etkileyen, eritematöz plaklar ile karakterize kronik ve tekrarlayan enflamatuvar bir deri hastalığıdır. Psöriazis, epidermal keratinositlerin hiperproliferasyonu ve zayıf farklılaşması ile karakterize olan bir T hücresi aracılı enflamatuvar deri hastalığı olarak kabul edilir. Psöriazise yatkınlık kalıtım ile ilişkili olsa da, hastalık enfeksiyon ve stres gibi çevresel faktörlerden de etkilenmektedir. Diyetin psöriazis etiyolojisi ve patogenezinde rol oynadığı öne sürülmüştür. B12 vitamini, DNA sentezi ve hücresel enerji üretimi için gereklidir. B12 vitamini eksikliği, özellikle hayvansal gıdaların sınırlı alınması veya vitamin emilememesi nedeniyle yaygın görülmektedir. Bu bilgiler dahilinde çalışmanın amacı psöriazis tanısı olan hastalardaki B12 vitamini düzeylerinin kontrol grubu ile karşılaştırılarak değerlendirilmesidir. Bu çalışmada Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Psöriazis polikliniğine 01.02.2018 – 01.04.2018 tarihleri arasında başvuran ve vitamin B12 düzeyleri istenmiş 88 psöriazis hastası geriye dönük saptanıp hasta grubu olarak kabul edilmiştir. Aynı tarihler arasında diğer polikliniklere başvuran B12 düzeyleri istenmiş, yaş ve cinsiyet uyumlu 72 kişi geriye dönük saptanarak kontrol grubu olarak kabul edilmiştir. Mann Whitney U Non-parametrik testine göre kontrol grubu ile psöriazis grubu arasında B12 vitamini düzeyleri arasında istatistiksel anlamlı bir fark görülmemiştir (p=0,092). Ancak psöriazis tanılı hastaların, kontrol grubuna göre daha küçük yaşta olduğu görülmüştür (p=0,001). Psöriazisli hastalardaki yaş ortalamasının daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca cinsiyet ile de B12 vitamini düzeyleri arasında bir fark görülmemiştir. Elde edilen bu değerlerin ileriki çalışmalarda psöriazis alan şiddeti indeksi (PASİ) ile birlikte korelasyonunun araştırılması, kontrol ve hasta grubunda B12 vitamini düzeyleri arasında fark görülmese dahi serum B12 vitamini düzeylerine bakılarak hastalık şiddeti hakkında değerlendirme yapılmasına olanak sağlayacak bir belirteç olabilir.
Özet (Çeviri)
Psoriasis is a chronic and recurrent inflammatory skin disease characterized by erythematous plaques, affecting 1-5% of the general population. Psoriasis is considered to be a T cell mediated inflammatory skin disease characterized by hyperproliferation and poor differentiation of epidermal keratinocytes. Although the predisposition to psoriasis is related to heredity, the disease is also affected by environmental factors such as infection and stress. It has been suggested that the diet plays a role in the etiology and pathogenesis of psoriasis. Vitamin B12 is required for DNA synthesis and cellular energy production. Vitamin B12 deficiency is common, especially because of the limited intake of animal originated food or vitamin absorption. The aim of this study is to evaluate the levels of vitamin B12 in patients with psoriasis compared with the control group. In this study, 88 patients with psoriasis who were admitted to the Psoriasis outpatient clinic of Bezmialem Vakif University Medical Faculty between 01.02.2018 - 01.04.2018 and who were asked for vitamin B12 levels were diagnosed retrospectively and accepted as the patient group. During the same period, 72 age and sex matched individuals who were were applied to other policlinics were accepted as control group. There was no statistically significant difference between control group and psoriasis group according to Mann Whitney U non-parametric test (p = 0.092). However, patients with psoriasis were found to be younger than healthy controls (p = 0.001). The mean age of the patients with psoriasis was lower. There was also no difference between gender and vitamin B12 levels. The investigation of the correlation of these values with the psoriasis area severity index (PASI) in future studies may be a predictor for the evaluation of the severity of the disease by evaluating at the levels of vitamin B12 in the control and patient group even if there is no difference between vitamin B12 levels.