Development of a synthetic methodology for thienopyridinone and thienodiazepinone derivatives and benzimidazo-oxazepines
Tiyenopiridinon, tiyenodiazepinon ve benzimidazo-okzazepin türevlerinin sentezi için yöntem geliştirme
- Tez No: 528578
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN BALCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: tiyenopiridinon, tiyenodiazepinon, imidazol, benzimidazol, okzazepin, benzimidazo-okzazepin, thienopyridinone, thienodiazepinone, imidazole, benzimidazole, oxazepine, benzimidazo-oxazepine
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Organik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 235
Özet
Tiyenopiridinon ve tiyenodiazepinon türevleri ilaç kimyasında kullanılan önemli bileşiklerdir. Piridinon ve diazepinon türevlerinin bazı hücre fonksiyonlarının düzenlenmesinde ve glikozidaz enzimlerinin inhibisyonunda kullanıldığı literatürde belirtilmiştir. Bu çalışmada, tiyenopiridinon ve tiyenodiazepinon türevlerinin sentezi için yeni metotların geliştirilmesi planlandı. Başlangıç maddesi olarak aminotiyofen türevleri Gewald reaksiyonu ile başarıyla sentezlendikten sonra, Sandmayer reaksiyonu kullanılarak ilgili iyodotiyofen ve bromotiyofen molekülleri oluşturuldu. Sonogashira kenetlenme reaksiyonu aracılığı ile tiyofen halkasına farklı üçlü bağlar takıldı ve halkalaşma için ilgili fonksiyonel gruplar elde edildi. Daha sonra hidrazin hidrat aracılığı ile molekül içi kapanma gerçekleştirilerek, ilgili piridinon ve diazepinon türevleri başarıyla sentezlendi. İmidazol türevleri, biyolojik aktivite gösteren özellikleri ile bilim dünyasında dikkat çekmeyi başaran moleküller sınıfına girmişlerdir. Aynı zamanda ilaç kimyasında kullanılan bazı heterosiklik bileşiklerin sentezi için kullanılan önemli çıkış bileşikleridir. Çalışmanın ikinci kısmında, benzimidazo-okzazepin türevi sentezi için yeni bir metotun geliştirilmesi planlandı. İlk olarak, salisilaldehit ve türevlerinin hidroksil grubuna bazik ortamda farklı propargil grupları takıldı. Alkin grubundan türevlendirme çalışmaları için Sonogashira kenetlenmesi başarıyla uygulandı. Daha sonra bu bileşiklerin O-diaminobenzen ile kondenzasyonu sağlanarak halkalaşma için gerekli fonksiyonel gruplar moleküle takıldı. İlgili imidazol türevleri sentezlendikten sonra bu bileşiklerin NaH ile reaksiyonu sonucunda hedeflenen kapanma ürünleri yüksek verimle elde edildi.
Özet (Çeviri)
Thienopyridinone and thienodiazepinone derivatives are known for their diverse pharmacological activities. Pyridinones and diazepinones play an important role in inhibition of some enzymes such as glycogen synthase kinase-3β and regulation of various cell functions. They also demonstrate an interesting property in the repair of damaged DNA. In the first part of this thesis, we synthesized thienopyridinone and thienodiazepinone derivatives. Aminothiophene derivatives were successfully synthesized via Gewald type reaction which was followed by the conversion to iodo- and bromo-thiophene derivatives via modified Sandmayer reaction. Sonogashira cross-coupling reaction was used to generate carbon-carbon single bond between the thiophene ring and alkyne derivatives. Cyclization of those compounds with hydrazine hydrate gave target molecules. Imidazole derivatives exhibit a wide range of bioactivities, therefore they are of intensive synthetic interest. They are also used as precursors for the synthesis of heterocycles having pharmaceutical properties. In the second part of this thesis, a concise and efficient approach to the synthesis of benzimidazo-oxazepine derivatives was developed. The synthetic strategy relies on the O-propargylation of salicyl aldehyde derivatives followed by Sonogashira cross-coupling reaction for further derivatization. Resulting alkyne derivatives were converted into the corresponding imidazole rings under acidic condition. NaH-mediated cyclization gave desired compounds, benzimidazo-oxazepines.