Investigation of high school students' financial literacy in terms of several variables
Farklı değişkenlere göre lise öğrencilerinin finansal okuryazarlığının incelenmesi
  1. Tez No: 528722
  2. Yazar: GİZEM ÜĞÜDÜCÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA GÜVENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Okuryazarlık, Para Yönetimi Davranışı, Para Yönetimi Öz-Yeterlik Algısı, Finansal Deneyim, Financial Literacy, Money Management Behaviour, Money Management Self-Efficacy Perception, Financial Experience
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmanın amacı kişisel özellik, akademik geçmiş ve finansal deneyimlere göre lise öğrencilerinin finansal okuryazarlıklarının incelenmesidir. Bu çalışma bir anket araştırmasıdır ve Nedensel-Karşılaştırmalı Araştırma modeli uygulanmıştır. Araştırma verileri, 2015-2016 akademik döneminde İstanbul'un Ataşehir ilçesinde dokuzuncu ve on ikinci sınıfta okuyan 669 lise öğrencisinden elde edilmiştir. Lise öğrencilerinin finansal okuryazarlık ortalamaları, finansal bilgi, para yönetimi davranışı ve para yönetimi öz-yeterlik algısı olmak üzere üç kategoriye ayrılarak belirlenmiştir. Veri toplama aracı olarak Lise Öğrencileri için Finansal Okuryazarlık Ölçeği kullanılmıştır. Finansal okuryazarlık düzeyini belirlemek için ortalama ve standart sapmalar hesaplanmış ve cinsiyet, sosyoekonomik arka plan, lise türleri, sınıf düzeyi, matematik dersi puanları, genel akademik not ortalaması ve kişisel finansal deneyim değişkenlerine göre farklılıkların belirlenmesi için varyans analizi (ANOVA) yapılmıştır. Başarı ve finansal okuryazarlık arasındaki ilişkileri incelemek için Pearson korelasyonu yapılmıştır. Veriler incelendiğinde, gelir düzeyleri ile finansal okuryazarlık düzeyi arasında yüksek, pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Buna ek olarak, bu çalışmanın bulguları on ikinci sınıf öğrencilerinin finansal okuryazarlıklarının dokuzuncu sınıf öğrencilerine göre finansal okuryazarlıkta daha yüksek olduğu ortaya koyulmuştur. Anadolu lisesindeki öğrencilerin diğer lise öğrencilerine göre finansal okuryazarlık puanları daha yüksektir. Öğrencilerin genel akademik not ortalaması, matematik dersi puanı ve finansal okuryazarlık düzeyi arasında düşük düzeyde pozitif ve anlamlı korelasyonlar bulunmuştur. Son olarak, lise öğrencilerinin finansal okuryazarlığı, ailelerinin finansal rehberliği ve kişisel finansal deneyimlerine göre farklılaşmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the financial literacy of high school students according to their personal characteristics, academic backgrounds and financial experiences. This study is a survey research and Causal-Comparative Research model was applied. The research data were obtained from 669 high school students attending ninth grade and twelfth grade at Ataşehir being district of İstanbul in 2015-2016 academic term. Financial Literacy Scale for High School Students was used as a data acquisition tool. Means and standard deviations were calculated for determining the level of financial literacy and t-test and analysis of variance (ANOVA) were conducted to determine the differentiations according to gender, socioeconomic backgrounds, high school types, grade, mathematics score, CGPA and personal financial experience variables. Pearson correlation was used to examine the relationship between success and financial literacy. When the data were analyzed, it was seen that there was a high, positive and significant correlation between income levels and financial literacy level. In addition, the findings of this study show that seniors are higher than freshmen in financial literacy. The students in Anatolian high school have higher financial literacy scores than the other type high school students. Positive and significant correlations were found in low level between students' CGPA, math course score and financial literacy level. Finally, students' financial literacy differentiated according to financial guidance of their family and personal financial experiences.