Motivasyonun hastane çalışanlarına etkileri üzerine bir araştırma
A study on the effects of motivation on hospital employees
- Tez No: 528723
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK TEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Motivasyon Teorileri, Saglık, Hastane, Sağlık Çalışanı, Motivation, Motivation Theories, Health, Hospital, Health Staff
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Işık Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Günümüzde sağlık sektörü ile ilgili gelişmeler ivme kazanmış, piyasa açısından hem özel hem de kamu sektörü üyük gelişmeler göstermiştir. Kurumunu benimseyen,insanın önemini bilen ve yapmış olduğu işin hem toplum hemde insane sağlığına etkilerine bilen, işine dört elle sarılan, motive olmuş personelin kuruma katkısı tüm yöneticiler tarafından azımsanamayacak şekilde önemlidir.Kaotik bir örgür yapısına sahip sağlık kurumları çeşitli özelliklere ve deneyimlere sahip profesyonllerden oluşması sebebiyle, çalışanlara etki eden fatörelerde çeşitlilik ve farklılık meydana getirmektedir.Yapmış olduğumuz bu araştırma ile hastanelerde çalışmakta olan sağlık çalışanlarının motivasyonuna etki eden faktörlerin neler olduğunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmamız beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm çalışmanın amacını anlatılmış olduğu giriş bölümüdür. İkinci bölüm; motivasyonun tanımı ve önemi ile etkileyen faktörler, diğer kavramlar, ölçüm yöntemleri ile ,kuram ve teoriler ve çalışan motivasyonunu etkileyen faktörler gibi tanımlamalardan oluşmaktadır. Üçüncü bölümde daha çok ; hastane tanımı ve sağlık profesyonellerinde motivasyonun önemi konuları yer almıştır. Dördüncü bölümde ise uygulama kısmına yer verilmiştir. Araştırmada özel bir sağlık kurumunda çalışan personele anket çalışması düzenlenmiştir. 100 çalışana anket yapılmıştır. Tüm Yanıtlar SPSS 23.0 (Statistical Package For Social Science) programına girilerek istatiksel veriler elde edilmiştir. Çalışanların demografik özellikleriyle ilgili veriler; sayı ve yüzdelik olarak hesaplanmıştır.Verilerin analizinde FrekansTesti ,T Testi ve Anova Testi analizi istatistiksel kullanılmıştır. Yapılan değerlendirmelere beşinci bölüm olan sonuç bölümünde de görüldüğü üzere hastane çalışanların motivasyonlarına medeni durumun , görev tanımlamasının , eğitim seviyesinin ve maaş durumunun etki ettiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Today, developments in the health sector have gained momentum, and both the private and the public sectors have undergone major developments in terms of the market. It is important that the contribution of the staff who has adopted the institution, who knows the importance of the person and who has done it, is influenced by both the community and the human health and is motivated by the four handedness of the work. It is important that the contribution to the institution can not be underestimated by all the managers. Due to the fact that the health institutions having a complex organization structure are composed of professionals with various qualities and experiences , it is aimed to determine what factors affect the motivation of the health workers working in the hospitals with this research which we have done. Our research consists of five parts. The first part is the introductory part where the purpose of study is explained. Second part; definition of motivation and factors affecting the importance, other concepts, measurement methods, the theories and theories and the factors affecting employee motivation. More in the third chapter; the definition of the hospital and the importance of motivation in health professionals. In the fourth section, application part is given. In the study, a survey of the staff working in a private health institution was organized. 100 employees were surveyed. All responses were entered into SPSS 23.0 (Statistical Package For Social Science) program and statistical data were obtained. Data on the demographic characteristics of employees; number and percentage. Frequency analysis, T test and Anova test analysis were used statistically in the analysis of the results. It is seen that the marital status, job description, level of education and salary status influenced the motivations of the hospital employees as seen in the result section which is the fifth section.