Zihinsel engelli öğrencilere fen bilimleri dersinde canlıların sınıflandırılmasının bilgisayar destekli bireyselleştirilmiş öğretim yöntemiyle öğretiminin etkisi
The effectiveness of teaching classification of living things and plants unit through computer aided teaching method in science courses to mentally - handicapped children
  1. Tez No: 528809
  2. Yazar: GAMZE ÖNER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYVAZ ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Zihinsel yetersizlik, fen bilimleri dersi, Intellectual disability, science course
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmada, hafif düzeyde zihinsel engelli öğrencilere fen bilimleri dersinde Canlıların ve Bitkilerin Sınıflandırılması konusunun öğretiminde bilgisayar destekli öğretim yönteminin etkililik ve verimliliği araştırılmıştır. Bu araştırma, tek denekli araştırma modellerinden 'yoklama evreli çoklu yoklama modeli' ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın bağımlı değişkeni fen bilimleri dersinde Canlıların ve Bitkilerin Sınıflandırılması konusu, bağımsız değişkeni ise bilgisayar destekli öğretim yöntemidir. Bu araştırma, 2015-2016 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde Ağrı Hasan ÇOKTİN Cumhuriyet Ortaokulu' na devam eden ve ön koşul davranışları yerine getiren üç öğrenciden (bir kız, iki erkek) oluşmaktadır. Deneklerin hiçbirinin bilgisayar destekli öğretim yöntemiyle sistematik öğretim alma geçmişleri yoktur. Bu araştırmada veri toplamak amacıyla on beş sorudan oluşan çoktan seçmeli soru oluşturulmuştur. Sorular Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanmış olan müfredat programı çerçevesinde ve hafif düzeyde zihinsel yetersizliğe sahip çocukların seviyesine uygun olarak, özel eğitimde görevli öğretim görevlisi, fen bilgisi öğretim görevlisi ve özel eğitim öğretmenini kapsayan grup tarafından soruların denkliği belirlenmiştir. Hazırlanan on beş soru birbirine benzerlik gösteren özellikleri göz önüne alınarak üç gruba bölünmüştür. Üç öğrenciye uygulanan oturumların verileri yoklama evreli çoklu yoklama modeline uygun olarak elde edildikten sonra bu modele göre düzenlenmiş olan grafik üzerinde veriler gösterilerek araştırmanın amacı doğrultusunda niteliksel olarak yorumlanmıştır. Araştırmanın bulgularına dayanarak fen bilgisi dersinde canlıların ve bitkilerin sınıflandırılması konusunun öğretiminde tüm denekler için bilgisayar destekli öğretimin etkili olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study to investigate the efficiency of computer aided teaching method in teaching the classification of living things and plants to the children with mild mentally handicapped. The research was carried out with multiple probe design which between subjects the is one of single subject research models. The dependent variable of the study was the classification of living things and plants in science courses, and the independent variable was computer aided teaching method. The study group consisted of three students (two girls and a boy) who fulfill prerequisite behaviors and who attend to Ağrı Hasan ÇOKTİN Cumhuriyet Middle School during 2015-2016 education year. None of them had the experience of systematic education through computer aided teaching method. The test with fifteen multiple choice questions, developed by the researcher was formed to collect data for the study. The questions were designed in accordance with the curriculum prepared for the children with mild mentally handicapped by the Ministry of National Education, and their equality was determined by a group of teaching staff who work in Special Education and Science Teaching Departments. The questions were divided into three categories according to their similarities. As a result of the sessions, the data collected in accordance with multiple probe design model was evaluated on the chart designed were analyzed qualitatively in the direction of the research aims. The computer aided teaching technique has been found effective in the education of children with mild mentally handicapped in terms of teaching classification of living things and plants.