Yerel yönetimlerin spora katkısından lisanslı sporcuların beklentileri
The expectations of certified athletes from the support of local administrations
- Tez No: 528824
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURAK HERGÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetim, Spor, Yerel Yönetimler ve Spor, Yönetim, Lisanslı Sporcular, Local Administration, Sports, Local Administrations and Sports, Administration, Certified Athletes
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Avrasya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yerel Yönetimler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Halka en yakın yönetim birimi olan yerel yönetimler halka eğitim, sağlık, spor gibi hizmetlerin götürülmesinde birinci derecede sorumluluk taşımaktadır. Dünyada olduğu gibi Türkiye de belirttiğimiz bu unsurları anayasayla güvence altına almıştır. Bu çalışmada dünyadaki ülkelerden de örnekler kullanılarak sporda başarılı ülkelerin spora vermiş olduğu önem ve bu ülkelerdeki yeri incelenmiştir. Türkiye'de de spor incelenmiş, yerel yönetimler bazında görevler ve ortaya çıkan sonuçlar ele alınmıştır. Araştırmada nicel analiz yapılmış, anket verilerinin değerlendirilmesinde SPSS programı kullanılmıştır. Verilerin analizinde, Faktör Analizi, T Testi, Cronbach's Alpha, KMO ve Bartlett testlerinden faydalanılmıştır. Araştırma sonucunda yerel yönetimlerin spora katkısı yetersiz bulunmuştur. Lisanslı sporcular, spora katkı konusunda yerel yönetimlerden daha fazla destek beklemektedir. Bölümün sonunda bu sorunlara karşı çözüm önerileri geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Local Administrations that are the closest management to the community carry the first degree responsibility about providing to the community services such as sport, education, and health. These components that are mentioned have been guaranteed by the law in Turkey like in the World. In this study, the importance of the sports and the place of them in the countries that are succesful in sports have been investigated by using samples from several countries. Also, the sports have been investigated in Turkey and duties on the basis of local administrations and the results that revealed have been discussed. In this study, quantitive analysis method was used. SPSS Statistical Package for Social Sciences program was used to evaluate the data obtained from the questionnaries. Factor analysis, T Test, Cronbach's Alpha, KMO and Bartlett tests was used in data analysis. The support of local administrations to the sports have been found inadequate as a result of the research. Certified athletes expect more support from the local administrations about support to the sports. In the end of the research, solution proposal have been developed for these problems.