Teaching English through drama
Drama teknikleriyle yabancı dil öğretimi
  1. Tez No: 528946
  2. Yazar: İLAY ZEYNEP KIRÇİÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Drama, Yabancı Dil Öğretimi, Teknikler, Motivation, Drama, Foreign Language Teaching, Techniques
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Öğrencilerin motivasyonu, günümüzde öğretme-öğrenme sürecinin ana konularından biri haline gelmiştir. Öğrencilerin sınıf etkinliklerine aktif katılımı, özellikle öğrenci merkezli methodolojiye dayanan öğretmenler için zor bir süreçtir. Bu çalışmanın amacı, dramanın eğitimdeki önemini açıklamak ve kullanılan drama etkinliklerine örnekler vermektir. Bu bağlamda, çalışmanın birinci bölümünde, çalışmanın temel amacını vermektedir. İkinci bölüm, Türkiye'de ve dünyada yabancı dil öğretiminin gelişimini ve bu alanda en iyi bilinen yaklaşımları içeren litratür taramasından oluşmaktadır. 'Drama' teriminin kökeni ve tanımı, dramanın eğitimdeki yeri ve yabancı dil eğitimi anlatılmaktadır. Ayrıca, bu bölüm drama'nın yararlarını incelemektedir. Drama aşamalarının sınıftaki öğeleri belirtilmiştir. Isınma ve gevşeme çalışmaları anlatılmakta, yabancı dil öğretiminde uygulanan drama çalışmalarına ve buna bağlı olarak kullanılan etkinliklerinin örnekleri yer almaktadır. Yabancı dil öğretim yöntemleri ve teknikleri, drama ile dil öğrenme ve öğretimi arasındaki ilişki, dramatik aktiviteler ve bunların nasıl kullanılacağı belirtilmiştir. Üçüncü bölüm, çalışmanın methodolojisini göstermektedir. Dördüncü bölümde toplanan verilerin analizi yer almaktadır. Çalışmanın sonunda, konunun genel değerlendirmesi yapılmış, araştırmadan elde edilen sonuçlara ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The motivation of the students has become one of the main topics of the teaching-learning process. Active participation of students in class activities is a difficult process for teachers, especially those based on student-centered methodology. The purpose of this study is to explain the importance of drama in education and to give examples of drama activities. In this context, in the first chapter of the study, introduction chapter gives the basic aim the study. The second chapter consists of the literature review which includes the development of foreign language teaching and best known approaches defined in this area. The origin and definition of the term 'drama', the place of drama in education and foreign language education are mentioned. In addition, this section examines the benefits of drama. The elements of drama and drama stages in class are mentioned. Warming and relaxation activities are explained and examples of drama studies applied in foreign language teaching and examples of various class activities used depending on drama are included. The third chapter shows the methodology of the study. In the fourth chapter analysis of the collected data are included. At the end of the study, the general evaluation of the subject is made, the results obtained without the research and the recommendations are given.