The effects of teaching English language through drama on learners' linguistic awareness and oral proficiency levels
Drama yoluyla İngilizce öğretiminin öğrencilerin dilsel farkındalık ve sözlü yeterlik düzeyleri üzerine etkileri
- Tez No: 699478
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE BETÜL TOPLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: İngilizce Dil Öğretimi, Drama yoluyla İngilizce Öğretimi, Dil Eğitiminde Drama, Dilbilimsel Farkındalık, Sözel Yeterlik, English Language Teaching, Teaching English through drama, Drama in Language Education, Linguistic Awareness, Oral Proficiency
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Drama, zengin ve etkili bir içerik sağlayarak çocukların dil becerilerini artırabilecek güçlü bir öğretim aracıdır. Drama, öğrencilerin sınıfa aktif katılımını artırırken, özerk ve kendine güvenen dil kullanıcıları yaratır. Dahası drama, çocukların dil farkındalığını artırmak için temel bir araçtır. Yabancı bir dil öğrenmek, hem algısal hem de üretken becerilerin geliştirilmesini içerir. Bu durumda drama, çocukların duygularını ve düşüncelerini dil öğrenme deneyimlerine eklemelerini sağlamak için zenginleştirilmiş bir atmosfer yaratır. Drama aynı zamanda çocukların motivasyonunu artıran eğlenceli bir yöntemdir. Böylece çocuklar iletişimsel yeterlilik kazanır ve dili gerçek yaşamlarında bir iletişim aracı olarak kullanırlar. Bu çalışma, çocuklara İngilizce öğretiminde drama kullanmanın dil farkındalıkları ve sözlü yeterlilikler açısından yararlarını araştırmak amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmaya aşağıdaki araştırma soruları rehberlik eder: Çocuklara İngilizce öğretirken drama kullanmanın faydaları nelerdir? Çocuklara İngilizce öğretmede dramanın öğrencilerin dil farkındalığı üzerinde bir etkisi var mıdır? Çocuklara İngilizce öğretirken dramanın öğrencilerin sözlü yeterlilikleri üzerinde bir etkisi var mıdır? Mevcut çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Bu araştırma, 2018-2019 akademik yılı güz döneminde İstanbul'da bir dil kursunda 18 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Öğrenciler kurs öncesinde bir yerleştirme sınavına katılmışlar ve öğrencilerin dil seviyesine, yaşına, ihtiyaçlarına, ilgi alanlarına, öğrenme tarzlarına ve öğrenme tercihlerine göre drama temelli bir müfredat tasarlanmıştır. Drama temelli dersler, çocukların hem algısal hem de üretken becerilerini geliştirmek için tasarlanmıştır. Öğrencilerin dil yeterlilik seviyesi başlangıç düzeyidir (A2, CEFR) ve yaş aralığı 8-10 arasında değişmektedir. Bu araştırmaya 16'sı kız ve 2'si erkek olmak üzere 18 öğrenci katılmıştır. Veri toplamak için öğretmen günlüğü kayıtları, günlük ders video kayıtları ve öğretmen-öğrenci görüşmeleri kullanılmıştır. Öğrencilerin gelişim sonuçlarına göre, İngilizceyi drama yoluyla öğretmek, çocukların dil farkındalıkları ve sözlü yeterlilikleri üzerinde gözle görülür ve olumlu bir etkiye sahiptir.
Özet (Çeviri)
Drama is a powerful teaching tool which can boost young learners' language skills by providing a rich and effective context. Drama increases the students' active participation in the class and creates autonomous and self-confident language users. Moreover, drama is a fundamental tool to enhance young learners' language awareness. Learning a foreign language involves the improvement of both receptive and productive skills. In this case, drama creates an enriched atmosphere to enable young learners to add their feelings and thoughts to their language learning experience. Drama also provides an entertaining and motivating environment to increase young learners' motivation. By this way, young learners gain communicative competence and use the language as a communication tool in their real lives. The present study is conducted to investigate the benefits of using drama in teaching English to young learners in terms of their linguistic awareness and oral proficiency. It is guided by the following research questions: What are the benefits of using drama in teaching English to young learners? Does drama have an influence on learners' linguistic awareness while teaching English to young learners? Does drama have an influence on learners' oral proficiency levels while teaching English to young learners? This research is conducted with 18 young learners at a language course in İstanbul, Turkey during the fall semester of the 2018-2019 academic year. The students take a placement test before the course, and a drama-based curriculum is designed according to the students' language level, age, needs, interests, learning styles and learning preferences. Drama-based lessons are designed to improve young learners' both receptive and productive skills. The language proficiency level of the young learners is elementary (A2, CEFR) and their age range is 8-10 years. 18 students, 16 girls and 2 boys, participated in the study. To collect data, the teacher diary entries, daily video recordings, and teacher-student interviews are used. According to the developmental results of the study, teaching English through drama has a big positive influence on young learners' linguistic awareness and oral proficiency levels.