Uluslararası bir suç önerisi olarak ekokırım
Ecocide as an international crime proposal
- Tez No: 819893
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZHAN BEKİR KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Ekokırım, Çevre Suçu, Uluslararası Çevre Hukuku, Roma Statüsü, Uluslararası Ceza Mahkemesi, Uluslararası Ceza Hukuku, Ecocide, Environmental Crime, International Environmental Law, Rome Statute, International Criminal Court, International Criminal Law
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Çevresel tahribatın ciddi boyutlara ulaşmasıyla birlikte çevreye verilen zararların suç olarak kabul edilmesi gereksinimi, çevrenin korunmasında hukukun diğer dallarının yetersiz kalmasından kaynaklanmaktadır. Nitekim günümüze kadar çevrenin korunmasına dair çok sayıda uluslararası antlaşma yapılmışsa da çevreye verilen zararın önlenmesi açısından yeterli olamamıştır. Bu sebeple zararın maddi tazminini sağlamaktan ziyade caydırıcılık ve önleyicilik etkisini sağlayacak düzenlemelere ihtiyaç vardır. Uluslararası ceza hukuku açısından, çevresel tahribata neden olan eylemlerin açıkça tanımlanması ve bu eylemlerin cezalandırılabilmesi için suç olarak nitelendirilmesi gerekmektedir. Bu noktada karşımıza yıllardır tartışılan, soykırım kelimesinden esinlenilerek türetilmiş olan“ekokırım”kavramı çıkmaktadır. Ekokırım geçmişten günümüze farklı şekillerde tanımlamaya çalışılmış ise de 2021 yılında Stop Ecocide Foundation aracılığıyla oluşturulan Bağımsız Uzman Grubu tarafından kriterleri tek tek tanımlanmak suretiyle bir taslak oluşturulmuştur. Ekokırımın uluslararası suç olarak düzenlenmesi sorumluların cezalandırılabilmesinin önünü açacaktır. Bu şekilde getirilecek cezai sorumluluğun ekokırım suçu açısından, ceza hukukunun temel mantığında yer alan caydırıcılık etkisini büyük oranda sağlayabileceği tartışmasızdır.
Özet (Çeviri)
With the environmental damage reaching serious levels, the need to consider the damage to the environment as a crime arises from the inadequacy of other branches of law in protecting the environment. As a matter of fact, although many international agreements on the protection of the environment have been made until today, they have not been sufficient in terms of preventing the damage to the environment. For this reason, there is a need for regulations that will provide deterrence and preventiveness effect rather than providing financial compensation for the damage. In terms of international criminal law, the actions that cause environmental destruction must be clearly defined and these acts must be classified as crimes in order to be punished. At this point, we come across the concept of“ecocide”, which has been discussed for years and inspired by the word genocide. Although ecocide has been attempted to be defined in different ways hitherto, a draft has been created in 2021 by identifying the criteria one by one through the Independent Expert Group established by the Stop Ecocide Foundation. The regulation of ecocide as an international crime will pave the way for the perpetrators to be punished. It is indisputable that the criminal responsibility to be brought in this way can provide the“deterrence effect”in the basic logic of the criminal law in terms of ecocide crime.