İç mimaride aydınlatmanın tanımı ve ofis mekanlarında aydınlatma kriterlerinin incelenmesi
The definition of interior lightning and the study of lightning criterian in offices
- Tez No: 529009
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİLGE YARAREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Ofis, Ofis aydınlatması, ışık, ofis tasarımları, aydınlatma tasarım, Office, Office lighting, light, office designs, lighting design
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Günümüzde kişiye özgü hizmetler sunan, müşteriye özel imkânlar sunan, yaratıcı ve lüks ofis tasarımları yapılmaktadır. Bu çalışmada ki amaç ve hedef, ofislerde aydınlatma tasarımlarının gün ışığından etkin şekilde faydalanıp, yapay enerjiyi iç mekânda günışığının etkisi azaldığında, doğru aydınlatma sistemleriyle kullanımının hareket edilmesidir. Ofislerin tasarımları ve kullanılan yöntemlerin ışığın nasıl daha verimli kullanılacağını ve ofis tasarımları yapılırken nelere dikkat edilmesi gerektiği anlatılmıştır. Birinci bölümde; aydınlatmanın tarihçesi ve tanımı, aydınlatmanın çeşitleri, amaçları bakımından aydınlatma çeşitleri ve ışığın yönlendirilmesine göre aydınlatma çeşitleri anlatılmıştır. İkinci bölümde; ışık nedir? Işığın algılanması, ışık kaynakları ve ışık psikolojisi ele alınmıştır. Çalışma ortamlarımızda ışığın önemi insan üzerinden ki psikolojik yanlarına yer verilmiştir. Üçüncü bölümde; ofisin tanımı ve ofis binalarının sınıflandırılması anlatılmıştır. Bir ofis tasarlanırken ele alınması gereken unsurlar ve yerleşim planının aslında çalışanlar için ne kadar önemli olduğu anlatılmıştır. Dördüncü bölümde; ofis mekân algısında ışığın rolü anlatılmıştır. Günümüz ofislerde ışığın insanlar üzerinde ki etkileri ve ışığın günümüzde ki rolü anlatılmıştır. Beşinci bölüm ise sonuç bölümüdür. Bu tez çalışması ile elde edilen sonuçlar belirtilmiştir. Burada ışık ve aydınlatmanın ofis için önemi, gelişmiş aydınlatma sistemlerinin ofis mekânlarına katkıları, teknolojinin gelişmesiyle günışığından yararlanmanın önemi vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
At the present time designers work for personal based, private, creative and exclusive interior office designs to satisfy their costomers offices are mostly designed to obtain effective natural day light during the day and use effective artificial light at the lack of daylight. This study aims to ponit out the optimum lightning system and design in offices where are lack of natural daylight and the way of using effective lightning by considering correct design and techniques. The first part oft he study explain the description, types and the history oft he lightning. This part also examine the types oft he lightning by aim and orientation. The second part oft he study discusses thelight, the perception oft he light, sources oft he light and physchology oft he light. The physchological effectsof the light on humans are detailly discussed in the second part. The third part of the study describes the offices and the classification oft he buildings in use of office. This part points out the importance of settlement plan oft he office and the facts considered while designing an office. In the fourth part, the perception oft he light which described in the second part is detailly examined specifically for office and office buildings and shows the physchological effects of lights on office workers. The last part oft he study, summarizes the conclusions oft he research. The importance of optimum lightning and the contribution of advance and high-tech lightning in offices are pointed out and the benefits of using daylight is recommended