Ofis iç mekan organizasyonlarının günümüzdeki yeni yaklaşımı; paylaşımlı ofisler
Office interior internal organizations today's new approach; coworking space
- Tez No: 529040
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF KISAR KORAMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Paylaşımlı ofis, Ofis tasarımı, Ortak çalışma mekânları, Coworking office spaces, Shared offices, Office design
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Son yıllarda hızla gelişen teknoloji, esnek çalışma hayatı ve iş yapma yaklaşımlarındaki değişimler, geleneksel ofis türlerinin değişen talebi karşılayamamasına ve zaman içerisinde yeni mekân ihtiyaçlarının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Özellikle serbest çalışan (freelance) kişiler veya çalışmak için mesai saatlerine bağlı kalmak zorunda olmayan kişi ve şirketler için paylaşımlı ofis mekânları ortaya çıkmaya başlamıştır. Paylaşımlı ofisler saatlik, günlük, haftalık, aylık veya yıllık şekilde kiralanabilmekte, ortam ve saat konusunda çalışma serbestliği sunmakta ve kullanıcılarına sosyal ağ, motivasyon, esneklik, düşük maliyet gibi pek çok avantaj sağlamaktadır. İngilizce'de“Coworking”olarak kullanılan paylaşımlı ofis terimi,“işbirliği içinde çalışmak”anlamına karşılık gelmektedir. Paylaşımlı ofislerde, kontsantrasyon, motivasyon ve yaratıcılığın desteklenmesi amacıyla, esnek, dinamik ve kullanımla birlikte şekillenen, aynı zamanda kullanıcılar arasında etkileşim ile sinerji yaratmalarını destekleyen mekânlar oluşturulması sağlanmaktadır. Bu çalışma, ofis iç mekân organizasyonlarının günümüzdeki yeni yaklaşımı olan paylaşımlı ofislerin İstanbul'daki örneklerinin, mekânsal organizasyonları ve tasarım özellikleri ile kullanıcılarının paylaşımlı ofis deneyimlerini incelemektedir. Diğer yandan bu çalışma, paylaşımlı ofisler gibi özgün bir kullanım türünün oluşturulması, sunulan hizmetlerin özelleşmesi, kurumsal kimliğin oluşturulması süreçlerinde iç mekân tasarımının üstlendiği rolün önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Rapidly developing technology in recent years, flexible working life and changes in business approaches have led to the failure of traditional office types to meet changing demand and to create new space needs over time. Coworking spaces have began to emerge especially for freelance workers or people and companies that do not have adhere to working hours to work. Coworkings can be hired on an hourly, daily, weekly, monthly or yearly basis, providing freedom to work on the environment and time, and provide users with many advantages such as social networking, motivation, flexibility, and low cost. The shared offices term in english refers to“coworking”mean that working in collaboration".it has been provided offices to create spaces that support flexible, dynamic and usage with the purpose of supporting concentration, motivation and creativity, as well as communication and creating synergy between users in coworkings. This study examines the shared office experiences of the users through the spatial organizations and design features of coworkings , the spatial organizations and design features of the new office interior space organizations. On the other hand, this study demonstrates the importance of the role of interior design in the creation of a unique type of use, such as coworkings, privatization of the services provided, and creation of corporate identity.