Ön ergenlik döneminde üstün zekâlı öğrencilerin empati eğlimlerinin normal gelişim sergileyen öğrencilere göre incelenmesi
In pre-adolescence period the examination of the empathy levels in gifted students in proportion to the children with normal development
  1. Tez No: 529043
  2. Yazar: SAIDA HUSEYNOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ÖZYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Üstün Zekâlı Öğrenciler, Empati, Ergenlik, Gifted Students, Empathy, Adolescence
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bireyin kendini karşısındaki kişinin yerine koyarak onun duygu ve psikolojik durumunu hissetme ve anlama becerisi olarak belirtilen empati yeteneği, sadece karşısındaki kişinin duygularını anlama yeteneği değil aynı zamanda bu duyguları ifade edebilme becerisi olduğu da söylenmektedir. Sosyal varlık olan insanın sağlıklı iletişim ve etkileşim kurması için gerekli olan empati becerisi son zamanlarda sık sık araştırılan ve tartışılan bir konu halindedir. Bu çalışmanın ana amacı da ön ergenlik döneminde üstün zekâlı öğrencilerin empati eğilimlerinin normal gelişim sergileyen öğrencilere göre karşılaştırılmasıdır. Empati duygusu, kişilerarası iletişim ve olumlu ilişkilerde önemli rol oynamaktadır. Birdenbire gelişemeyen empati duygusunun bu gelişim sürecinde aile, okul ve yakın çevrenin etkisi büyüktür. Bu çalışmada da öğrencilerin empati düzeyleri onların bazı demografik özellikleri ile de karşılaştırılmıştır. Araştırma Türkiye'nin İstanbul ilinde eğitim almakta olan 12-14 yaş aralığında öğrencilerle yapılmıştır. Bu araştırmada tarafımdan tertiplenen Demografik Soru Formu ve 2010 senesinde Kaya ve Siyez tarafından geliştirilmiş olan Ka-Si Ergenlerde Empatik Eğilim Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda üstün zekâlı öğrencilerin empati eğilimlerinin normal gelişim gösteren öğrencilere göre anlamlı şekilde yüksek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The empathy ability which stated as the ability of the individual to feel and understand person's emotional and psychological state by putting itself in person's place is said to be not only the ability to understand the feelings of the other person but also the ability to express these feelings. The empathy skills required for healthy communication and interaction of the human who is a social being are a subject that has been frequently researched and discussed in recent times. The main purpose of this study is to compare the in pre-adolescence period, the empathy levels in gifted students in proportion to the children with normal development. Empathy sense has an important role in interpersonal communication and positive relationships. For the sense of empathy that cannot develop suddenly, in this development process, the effect of family, school and immediate environment is great. In this study, empathy levels of students were also compared with some of their demographic characteristics. The research is made with the students between the ages of 12- 14 who get training in the Istanbul province of Turkey. In this research, the Demographic Questionnaire organized by me and the Ka-Si Empathic Tendency Scale on the Adolescents developed by Kaya and Siyez in 2010 were used. As a result of the research, it was found that the empathy levels of the gifted students were significantly higher than the students with normal development.