Pregabalin'in kemik mineral yoğunluğu üzerine olan etkisinin değerlendirilmesi
Assessment of the effects of pregabalin on bone mineral density
  1. Tez No: 529101
  2. Yazar: BURÇAK AKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYRAM KELLE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Pregabalin, Kemik Mineral Yoğunluğu, Osteoporoz, Pregabalin, bone mineral density, osteoporosis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: pregabalin kullanımının kemik mineral yoğunluğu üzerine olan etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel olarak dizayn edilen bu çalışmaya nöropatik ağrı veya fibromiyalji tanıları ile en az 6 aydır. pregabalin kullanan 40 hasta ve ilacı kullanmayan kontrol grubu 40 hasta dahil edildi, olgular yaş ve cinsiyet açısından eşleştirildi. Tüm olgulardan serum kemik yapım ve yıkım belirteçleri, kalsiyum ve D vitamini düzeyleri ölçüldü, kemik mineral yoğunluğu (KMY) Dual Enerji X-Ray Absorbsiyometri (DXA) ölçümüyle belirlendi. pregabalin kullanımıyla serum kalsiyum, D vitamini düzeyleri, kemik yapım-yıkım belirteçleri ve KMY arasındaki ilişki değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya pregabalin kullanan yaş ortalamaları 40,6+7,1olan 40 hasta (27 kadın, 13 erkek) ve yaş ortalamaları 40,4+7,3(27 kadın, 13 erkek) olan kontrol grubu 40 hasta dahil edildi. Hasta ve kontrol grubu arasında lomber ve kalça KMY ortalamaları karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Ayrıca pregabalin kullanımı ile kemik yapım-yıkım belirteçleri, serum kalsiyum ve D vitamini düzeyleri arasında bir ilişki saptanmadı. pregabalin'i 12-23 ay süre kullanan grubun, 6-11 ay süre kullanan gruba göre femur boyun KMY'sinin daha düşük olduğu gözlendi, ancak bu sonuçlar istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. Sonuç: 50 yaş altı popülasyonda Pregabalin'in kemik mineral yoğunluğu üzerine olumsuz bir etkisi olduğu düşünülmemektedir. pregabalin kullanımının farklı yaş gruplarında uzun vadede kemik sağlığı üzerine etkisini araştıran daha uzun süreli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study was to evaluate the effect of pregabalin on bone mineral density. Material and Methods: 40 patients diagnosed with neuropathic pain or fibromyalgia syndrome who were using pregabalin for at least 6 months and age and sex matched 40 healthy individuals were recruited for this cross-sectional study. Bone mineral density(BMD) of both groups were measured by dual energy x ray absorbsiometry(DXA), bone biochemical markers, serum calcium and vitamin D levels were investigated. Association between pregabalin use and bone biochemical markers, serum calcium, vitamin D levels was evaluated. Results: The mean age of 40 patients (27 females, 13 males) was 40.6±7.1 years and the mean age of 40 healthy individuals (27 females, 13 males) was 40.4±7.3 years. There were no significant differences in spine and hip BMD between two groups. Also, there was no association between pregabalin use and biochemical markers, serum calcium, vitamin D levels. Femur neck BMD was found lower in group of patients using pregabalin for 6-11 months compared to the group of patients using pregabalin for 12-23 months, but no statistically significant difference were found. Conclusions: There was no negative effect of pregabalin on bone mineral density in younger than 50 years of age. However future longitudinal studies are needed in order to evaluate the long-term effects of pregabalin on bone health for various age groups.