Üniversite öğrencilerinde alkol kullanım sıklığı, çevresel-ailevi risk faktörleri ve cinsiyet farklılıkları
The frequency of use alcohol in university students environmental-familial risk factors and sex differences
- Tez No: 529136
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH BAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Alkol Kullanımı, Çevresel-Ailevi Risk Faktörleri, Alcohol Use, Environmental-Family Risk Factors
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
İnsanlık tarihinde bilinen en eski, bilinç düzeyini, ruh halini, bilişsel, algısal süreçleri veya davranışları etkileyen ilaç olarak tanımlanır. Risk ise ortaya çıkacak getiriyi olumsuz etkileyebilecek olayların gerçekleşme olasılığıdır. Yaptığımız çalışmada ise bahsedilen bu değişkenlerden yola çıkarak üniversite öğrencilerinde alkol kullanım sıklığı, çevresel-ailevi risk faktörleri ve cinsiyet farklılıkları arasında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığı incelenmiştir. Amaç: Bu çalışmada üniversite öğrencilerinde alkol kullanım sıklığı, çevresel-ailevi risk faktörleri ve cinsiyet farklılıkları arasındaki ilişkiyi ve alkol kullanım sıklığı, çevresel-ailevi risk faktörleri ve cinsiyet farklılıkları arasında bazı sosyodemografik değişkenlere göre anlamlı bir farklılık bulunup bulunmadığını araştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmada Kişisel Bilgi Formu, Michigan Alkolizm Tarama Testi ve Cage Testi kullanılmıştır. Kullanılan ölçme aracıyla elde edilen veriler, alt amaçlara uygun istatistiksel tekniklerle analiz edilmiştir. Katılımcılara uygulanan ölçeklerden elde edilen veriler kodlanarak, SPSS (Statistical Package For Social Sciences) 11,5 windows paket programı kullanılarak bilgisayar ortamına aktarılmış ve istatistiksel işlemlere tabi tutulmuştur. Bulgular: Michigan Alkolizm Tarama Testinden elde edilen puanların ortalaması (x̅=3.75), CAGE ölçeğinin puanların ortalaması (x̅=.31) olarak görülmektedir. Michigan Alkolizm Tarama Testinden maksimum puanı (20), CAGE ölçeğinin maksimum puanı (4) olarak gerçekleşmiştir. Michigan Alkolizm Tarama Testinden minimum puanı (0), CAGE ölçeğinin minimum puanı (0) olarak gerçekleşmiştir. Michigan Alkolizm Tarama Testinden standart sapması (5.39), CAGE ölçeğinin standart sapması (.76) olarak gerçekleşmiştir. Sonuçlar: Michigan Alkolizm Tarama testi puanının artıkça CAGE testi puanının da arttığı görülmüştür. Erkeklerin kadınlara oranla Alkolizm Tarama Testinden ve CAGE testinden de daha yüksek puan aldıkları görülmüştür. Algılanan anne baba tutumu sevgisiz olanlarda alkolizm yüksek bulunurken ve CAGE de yüksek bulunmuştur. Alkol kullanım amacı rahat uyumak için kullanalar da alkolizm yüksek tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Alcohol is defined as the oldest known drug in human history that affects the level of consciousness, mood, cognitive, perceptual processes or behaviors. The risk is the likelihood of events that may adversely affect the outcome. In our study, we investigated whether there is a significant relationship between alcohol use frequency, environmental-familial risk factors and gender differences in university students. Aim: In this study, it was aimed to investigate whether there is a significant difference between alcohol use frequency, environmental-familial risk factors and gender differences, alcohol use frequency, environmental-familial risk factors and gender differences according to some sociodemographic variables in university students. Materials and Method: Personal Information Form, Michigan Alcoholism Screening Test and Cage Test were used in the study. The data obtained by the measurement tool used were analyzed with statistical techniques appropriate for the sub-objectives. The data obtained from the participant scales were coded and transferred to a computer environment using statistical package for social sciences (SPSS) 11.5 windows package program and subjected to statistical processing. Results: The mean of the scores obtained from the Michigan Alcoholism Screening Test (x ̅ = 3.75) appears to be the average of the CAGE scale scores (x ̅ = .31). The maximum score (20) from the Michigan Alcoholism Screening Test was the maximum score of the CAGE scale (4). The minimum score (0) in the Michigan Alcoholism Screening Test was the minimum score of the CAGE scale (0). The standard deviation from the Michigan Alcoholism Screening Test (5.39) was the standard deviation of the CAGE scale (.76). Conclusion: The Michigan Alcoholism Screening test score was also seen to increase the score of the residual CAGE test. It was seen that males scored higher than women in Alcoholism Screening Test and CAGE test. Perceived parental attitudes were found to be high in alcoholism and in CAGE in those without love. Alcohol use has also been found to be high for use in alcohol-intentionally comfortable sleep.