Ailevi Akdeniz Ateşi tanısıyla takip edilen hastaların genel özellikleri
General characteristics of patients followed by Familial Mediterranean Fever
  1. Tez No: 529177
  2. Yazar: EMİN MURAT KARPUZOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ailevi Akdeniz Ateşi, R202Q, M694V, miRNA, Familial Mediterranean Fever, R202Q, M694V, miRNA
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Ailevi Akdeniz Ateşi Tanısıyla Takip Edilen Hastaların Genel Özellikleri Amaç: Ailevi Akdeniz Ateşi herediter otozomal resesif kalıtımlı olduğu bilinen otoenflamatuar bir hastalıktır. Tekrarlayan ateş yüksekliği ve serozit atakları ile karakterize olan hastalık aynı genotipte olan hastalarda farklı klinik seyir gösterebileceği gibi, hastaların önemli bir kısmının MEFV geninde tek mutasyon görülmüştür. Bu hastalardaki patogenetik mekanizmalar ise net olarak bilinmemektedir. miRNA'lar gelişim, farklılaşma, hücre proliferasyonu, apoptozis, stres cevabı ve birçok fizyolojik ve patolojik olayda önemli rol oynayan ve hedef genlerinin ekspresyonunu düzenleyen küçük, düzenleyici RNA molekülleri olarak tanımlanmışlardır. AAA hastalığı patogenezinde rol alan modifiye edici faktörler ve mikroRNA (miRNA)'lar henüz net olarak ortaya konmamıştır. Biz de bu çalışmamızda çocukluk çağı AAA hastalarının genel özelliklerini, genotiplerini ve hastalık patogenezinde rol alan miRNA'ları belirlemeyi amaçladık. Gereç ve yöntemler: Bu çalışmaya Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Romatoloji polikliniği tarafından AAA tanısıyla takipli olup kolşisin tedavisi almaya devam eden, Mart 2017 ile Temmuz 2017 tarihleri arasında ilgili polikliniğe başvuran hastalardan, çalışma için onam alınan 351 hasta dahil edilmiştir. Tüm hastalar dosyaları üzerinden taranarak demografik ve klinik özellikleri, mutasyonları saptandı. Çalışmaya katılmayı kabul eden 191 hastadan ve 31 sağlıklı kontrolden, özellikle apoptozis ile ilişkili olduğu değerlendirilen 33 miRNA'nın analizi yapıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 351 AAA hastamızda, R202Q allel frekansını (% 38,5), M694V mutasyonu allel frekansından (% 29,5) daha yüksek oranda saptadık. Ancak M694V homozigot hasta grubunda hastalık başlangıç yaşını daha küçük, kolşisine tam yanıt oranını daha az bulduk. Tedavi sonrası yıllık atak sayısı, artrit sıklığı, eforla ekstremite ağrısı, son kontrolde AFR yüksekliği, ailede AAA hastalığı öyküsü, anne-baba akrabalığı ve biyolojik ajan kullanımı da anlamlı olarak M694V Homozigot grupta daha yüksek görüldü. miRNA analizleri sonucunda 14 miRNA'nın ekspresyon profili istatistiksel olarak kontrol grubundan farklı bulundu. Bunlardan 4 miRNA ekspresyon düzeyi kontrol grubuna göre artmış (miR.365a.3p, miR.181c.5p, miR.181a.5p, miR.15a.5p), 10 miRNA (miR.27a.3p, let.7g.5p, miR.146a.5p, miR.30a.5p, let.7a.5p, miR.30e.5p, let.7c, miR.30d.5p, miR.25.3p, miR.29c.3p) ekspresyon düzeyi ise kontrol grubuna göre düşük saptandı. Sonuç: Apoptozis ile ilişkili miRNA'ların AAA patogenezinde rol oynadığı düşünülebilir. Ancak ilgili miRNA'lar genotip, kolşisin kullanımı, biyolojik ajan alımı, atak durumu veya akut faz yüksekliği gibi etkenlerden etkileniyor olabilir. Bu sebeple bu konuda daha ayrıntılı ve geniş araştırmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
General Characteristics of Patients Followed by Familial Mediterranean Fever Aim: Familial Mediterranean fever (FMF) is an autosomal recessive inherited hereditary autoinflammatory disease. It is characterized by recurrent fever and serositis attacks and may show different clinical course in patients with the same genotype. A single mutation in the MEFV gene represents a significant portion of FMF patients. The pathogenetic mechanisms in these patients are not clearly known. miRNAs are defined as small, regulatory RNA molecules that play an important role in development, differentiation, cell proliferation, apoptosis, stress response and many physiological and pathological events and regulate the expression of target genes. Modifying factors and miRNAs (miRNAs) involved in the pathogenesis of FMF have not yet been clearly identified. In this study, we aimed to determine the general characteristics, genotypes and miRNAs involved in pathogenesis of disease in childhood FMF patients. Material and Methods: This study was conducted in Çukurova University Medical Faculty Pediatric Rheumatology outpatient department. Pediatric FMF patients admitted to the relevant polyclinic between March 2017 and July 2017 were included in the study. All patients' files were screened for demographic, clinical features and mutations. Analysis of 33 miRNAs, which were found to be particularly associated with apoptosis, were performed in 191 patients and 31 healthy controls who agreed to participate in the study. Results: Among 351 FMF patients included in the study, we found R202Q allele frequency (38.5%), higher than M694V mutation allele frequency (29.5%). However, we found the M694V homozygous patient group with younger age of disease-onset and less complete response to colchicine. The number of annual episodes after treatment, arthritis frequency, extremity pain with effort, AFR height at last control, family history of AAA disease, parental consanguinity and use of biological agents were also significantly higher in the M694V Homozygote group. As a result of miRNA analysis, the expression profile of 14 miRNAs was statistically different from the control group. The level of 4 miRNA expression was found to be higher than that of the control group (miR.365a.3p, miR.181c.5p, miR.181a.5p, miR.15a.5p). 10 miRNAs' (miR.27a.3p, let7.5.5p, miR.146a.5p, miR.30a.5p, let7a.5p, miR.30e.5p, let7C, miR.30d.5p, miR .25.3p, miR.29c.3p) expression levels were lower than the control group. Conclusion: We speculate that apoptosis-associated miRNAs may play a role in FMF pathogenesis. However, owing the reason that miRNAs may be affected by factors such as genotype, use of colchicine and biological agents, attack frequency and acute phase reactant elevation, more detailed and extensive research is needed in this topic.