Waste management approaches in sports footwear industry through sustainable design innovations
Sürdürülebilir tasarım yenilikleri kapsamında spor ayakkabı endüstrisinde atık yönetimi yaklaşımları
- Tez No: 529378
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÖLEN UTKUN KİPÖZ MANAFLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
- Anahtar Kelimeler: Spor Ayakkabı Üretimi, Yaşam Döngüsü Analizi, Geri Dönüşüm, Yenilikçi Üretim Döngüsü, Sports Footwear Production, Sustainability Design, Life Cycle Assessment, Waste Management, Recycling, Innovative Production Cycle
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tasarım Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 243
Özet
Spor ayakkabılar, 20. yüzyılın başından beri sadece spor amaçlı değil, aynı zamanda profesyonel sporcu olmayan kişilerinde gündelik yaşantılarına adapte ettikleri bir ürün haline gelmiştir. Bu da, tüketim ve üretimin sürekli artmasına sebep olmuş, bu artış ise üretim sürecini olumsuz yönde etkilemiştir. Bir spor ayakkabısının üretim sürecinde, çevreye zarar veren bir çok kimyasal madde ve atık madde oluşumu ile karşılaşılmaktadır. Atıkların verimli bir şekilde geri dönüşüme dahil edilmesi gerekmektedir, geri dönüşüme gitmeyen atıklar, atık sahalarında birikerek çevreye zarar vermektedir. Bu atıkların yönetilmesi ve azaltılması için, ürün hayat döngüsü yaklaşımı ve atık yönetimi faydalı bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde, spor ayakkabı üretim süreçleri kapsamında, geri dönüşüm yöntemleri yetersiz ve sınırlı sayıdadır. Bu yüzden, atıkların geri dönüştürülebilmesi aşamasında kullanılabilecek yeni teknolojiler ve spor ayakkabı tasarım aşamasında tasarımcıların aldığı kararlar ve kullandıkları metod ve teknolojiler ile atık geri dönüştürülebilirliğinin arttırılabileceği saptanmıştır. Bu amaçla, tez konusu; sürdürülebilir hayat döngüsü yaklaşımına göre spor ayakkabı endüstrisinde atıkların geri dönüştürülebilirliğinin arttırılması olarak belirlenmiştir. Bu çerçevede üretim döngüsünün hangi aşamalarında hangi VI atıkların oluştuğu ve bu atıkların geri dönüşüme hangi yollarla kazandırılabileceği incelenmiştir. Ayrıca, malzeme seçimi, üretim metodu ve üretim teknolojilerindeki yeniliklerin yanısıra tasarımcının bu süreçteki rolü araştırılmıştır. Çalışmada, spor ayakkabı endüstrisinde kullanılan yeni malzemelerin ve metodların, yeni teknolojilerin üretim sürecinde ortaya çıkan atıkların ve üretim sonrası oluşan atıkların geri dönüşümünü arttırdığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
At the turn of the 21st century, sports footwear have not only been used for sports purposes, but also has become a product which has been adapted to nonprofessional athletes'_daily lives. This has led to a continuous increase in consumption and production, which adversely affected the production process. In the production process of a sports footwear, many chemicals and waste materials have been determined to be harmful to the environment. Waste needs to be recycling efficiently. Wastes which are not recycled efficiently, accumulate in the landfills and become a cause of environmental pollution. The product lifecycle approach and waste management are useful methods for managing and reducing these wastes. Nowadays, there are insufficient and limited number of recycling systems for sports footwear production processes. Therefore, it has been determined that the innovations used in the selection of materials, methods and production technologies, and the decisions taken by the designers during the design phase increase the recyclability of the wastes. For this purpose, the thesis topic is defined as exploring the ways and strategies to reduce waste in the sports footwear industry according to the sustainable life cycle approach. In this frame, IV the types of wastes that are disposed within the certain stages of the production cycle and the efficient recycling methods of these wastes are examined. In addition, the effects of innovations in material selection, production method, and production technology, along with the role of the designer in this process are searched. In this study, it is determined that innovations in material, method and production technologies, designer decisions that are used in the production of sports shoes, increase the efficient recycling of wastes produced during the production processes.