Ortodontik mini vidaların angulasyonunun ve gövde yapısının primer stabiliteye olan etkisi: İn vitro çalışma
Effects of insertion angle and body shape on the stability of orthodontic mini screws: iİn vitro study
  1. Tez No: 529411
  2. Yazar: CANSU DÜZGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SERDAR TOROĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Maksimum yerleştirme torku, Pull-out, Shear, Primer stabilite, Maximum insertion torque, Pull-out, Shear, Primer Stability
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu in vitro çalışmanın amacı; 30°, 45°, 60° ve 90° de yerleştirilmiş üç farklı mini vidanın maksimum yerleştirme torkunu, pull-out ve shear kuvvet dayanımını ölçmek ve stabilitelerini karşılaştırmaktır. Çalışmada 1,4×8 mm ebatlarında toplamda 216 tane titanyum, self-drilling mini vida (Abso-Anchor konik, Abso-Anchor silindirik, Dual-Top silindirik) kullanılmıştır. Her üç grup dört farklı açıda yerleştirilmiş ve maksimum yerleştirme torkları kaydedilmiştir. Daha sonra vidalara pull-out ve shear kuvvet testleri, vida başı 1,5 mm yer değiştirinceye kadar uygulanmış ve gösterdikleri kuvvet dayanımları Ncm cinsinden kaydedilmiştir. Veriler IBM SPSS programıyla analiz edilmiştir. İstatistiksel analizler; Kolmogorov-Smirnov, 1-way Anova, Tukey HDS ve Student t testleriyle yapılmıştır. En fazla maksimum yerleştirme tork değeri ve kuvvet dayanımı, konik gövde yapısı ve 45° yerleştirme açısında görülmüştür. Abso-Anchor konik grubu primer stabilite yönünden diğer gruplardan daha başarılı bulunmuştur. Çalışmanın sonuçlarına göre en iyi primer stabilite için konik gövde yapısı tavsiye edilmektedir. 45° yerleştirme açısı, aşırı eğimli veya dik açılara tercih edilmelidir.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to analyze the maximum insertion torque (MIT), pull-out and shear strength of 3 different mini screws that inserted 30°, 45°, 60°, 90° and compare their stability. The study consist of 216 self-drilling, 1,4×8 mm titanium mini screws (Abso-Anchor conical and cylindrical, Dual-Top cylindrical). Each three group were inserted at four different angles and MIT was recorded. Pull-out and shear force resistance values were measured and recorded until 1.5 mm displacement occured. The data were analyzed with IBM SPSS program. Statistical analyses were conducted with Kolmogorov-Smirnov, 1-way Anova, Tukey HDS and Student t tests. MIT and force resistance values of conical mini screws and the insertion angle of 45° were significantly higher than the other groups. Abso-Anchor conical group was the most resistant to failure. To achieve the best primary stability, conical shape is advisable. The insertion angle of 45 is more favorable than excessive oblique or vertical angles.