Analysis of democratic transition process in Tunisia following the Jasmine Revolution: Impact of the civil society
Yasemin Devrimi sonrasında Tunus'ta demokratik geçiş sürecinin analizi: Sivil toplumun etkisi
  1. Tez No: 529426
  2. Yazar: HASAN BİLİCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İREM AŞKAR KARAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Tunus, Yasemin Devrimi, Arap Baharı, Sivil Toplum, Demokratik Geçiş, Orta Doğu ve Kuzey Afrika, Tunisia, Jasmine Revolution, Arab Spring, Civil Society, Democratic Transition, Middle East and North Africa
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
2010 yılı sonu, 2011 yılı başında Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde başlayan ve akademik literatüre'Arap Baharı' olarak giren başkaldırı hareketlerinin bölgedeki siyasi, sosyal ve ekonomik alanlar üzerinde geniş etkisi olmuştur. İlk olarak Tunus'ta görülen halk ayaklanması, zamanla diğer Arap ülkelerince takip edilmiştir. Bu süreç, Arap dünyasında demokratikleşmeye dair artan beklentilere neden olmuştur. Demokratikleşme literatürü, aralarında sivil toplumun varlığının ön plana çıktığı birtakım faktörlerin öneminin altını çizmektedir. Bu tezin amacı, Tunus sivil toplumunun Yasemin Devrimi sonrası ülkedeki demokratik geçiş sürecinde oynadığı rolü analiz etmektir. Tunus'ta sivil toplum bilincinin temeli eskiye dayanmaktadır. Sivil toplum örgütlerinin Yasemin Devrimi'ne aktif katılımının ve ülkede devrim sonrası geçiş sürecindeki yapıcı tutumlarının, Arap Baharı sonrası süreçte demokratikleşme konusunda Tunus'u diğer Arap toplumlarından farklı kıldığı savunulmaktadır. Bu bağlamda; bu tez, Tunus sivil toplumunun ülkedeki siyasi manzarayı değiştirme kapasitesi ve Tunus toplumunun farklı kesimlerini sürece dahil etme kabiliyeti ile hem Yasemin Devrimi sırasında hem de sonrasında tolum içinde seferberlik sağlama teşvikinin altını çizmektedir. Tunus sivil toplumunun tarihi gelişimi, başkaldırı sırasındaki faaliyetleri ve Tunus sivil toplumunun karışık geçiş sürecinde farklı taraflar arasında orta yolu bulma konusundaki başarısı, çalışmada detaylı olarak incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
The uprisings that began by late 2010 and early 2011 in the Middle East and North Africa region and entered the academic literature as the 'Arab Spring' have had a great impact on political, social and economic spheres in the region. The popular uprising, which initially took place in Tunisia, was then followed by other Arab countries. This process led to growing expectations for democratization in the Arab World. Democratization literature underlines the significance of a number of factors, among which the essence of civil society stands out. The aim of this thesis is to analyze the role played by Tunisian civil society in democratic transition in the country following the Jasmine Revolution. In Tunisia, the basis of civil society consciousness goes back a long way. It is contended that civil society organizations' active participation in the Jasmine Revolution and their constructive engagement in the post-revolution transition period have made the Tunisian case different from other Arab societies with respect to the democratization process in the post-Arab Spring. In this regard, this dissertation highlights the capacity of the Tunisian civil society in changing the political landscape in the country and its ability to include various segments of the Tunisian society to encourage mobilization both during and after the Jasmine Revolution. The historical background of Tunisian civil society's development, its activities during the uprising and the success of Tunisian civil society to find a middle ground among different sides throughout the complicated transition period are examined in a detailed way in the study.