İskeletsel sınıf 1 malokluzyona sahip hastalarda damon ve konvansiyonel braket sistemlerinin dentoalveoler yapılara olan etkilerinin incelenmesi
Evaluation of the effects of damon and conventional bracket systems on dentoalveoler structures in patients with skeletal class 1 malocclusion
- Tez No: 529602
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA BOLAT
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Damon sistem, konvansiyonel sistem, sınıf I çapraşıklık, gülümseme estetiği, Damon system, conventional system, class I dental crowding, smile aesthetics
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı; hafif ya da orta derecede çapraşıklığı olan Sınıf I malokluzyonlu hastaların tedavilerinde kullanılan Damon kapaklı braketler ile konvansiyonel braketlerin iskeletsel, dişsel, yumuşak dokular ve gülümseme estetiği üzerine etkilerini retrospektif olarak karşılaştırmaktır. Yöntem: Birinci gruba pasif kapaklı Damon braketleri ile tedavi edilmiş 15 hasta, ikinci gruba ise konvansiyonel MBT sistem braketleri ile tedavi edilmiş 15 hasta dahil edildi. Tedavi öncesi lateral sefalometrik radyografiler, panoramik radyografiler, ağız dışı fotoğraflar ve ortodontik alçı modelleri (T1), tedavi sonrasındaki (T2) kayıtlar ile karşılaştırıldı. Lateral sefalometrik filmler üzerinde açısal ve doğrusal ölçümler ile sert doku ve yumuşak doku değişimleri incelendi. T1 ve T2 dönemlerinde alınan alçı modeller taranarak elde edilen dijital modeller üzerinde ölçümler yapıldı. Bireylerin T1 ve T2 dönemlerinde alınan ağız dışı fotoğrafları standardize edilerek doğrusal ölçümler yapıldı. Bulgular: Gruplar; cinsiyet dağılımı, kronolojik yaş ve hastaların başlangıçtaki sefalometrik değerleri açısından benzer bulundu. Her iki grupta da alt ve üst keser diş açılarının istatistiksel olarak anlamlı miktarda arttığı ancak gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı saptandı. Yumuşak doku profil ölçümlerindeki değişimler bakımından iki grup benzerlik gösterdi. Dental model ölçümleri sonucunda; grupların istatistiksel olarak benzer olduğu saptandı. Gülümseme estetiği açısından da gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmedi. Sonuç: Her iki braket sisteminin de tedavi etkileri ve klinik etkinliği benzerdir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to retrospectively compare the effects of Damon self-ligating brackets and conventional brackets on skeletal, dental, soft tissue and smile aesthetics in the treatment of patients with mild or moderate crowding Class I malocclusion. Method: Fifteen the passive Damon brackets treated patients in the first group and the fifteen conventional MBT system brackets treated patients in the second group were selected. Pretreatment lateral cephalometric radiographs, panoramic radiographs, extraoral photographs and orthodontic plaster models were described as baseline (T1) and compared with post-treatment (T2) records. Angular and linear measurements and hard and soft tissue changes were evaluated on lateral cephalometric images. Measurements were performed on digital models obtained from scanned plaster models T1 and T2 timepoints. Linear measurements were performed by standardization of non-oral photographs taken on T1 and T2 timepoints of each patient. Resuts: Groups were similar in terms of age, gender and initial cephalometric values. In both groups, the upper and lower incisional teeth angles increased significantly after treatment; however, there was no statistically significant difference between the groups. Changes in soft tissue profile measurements were similar in groups. As a result of dental model measurements; groups were found to be statistically similar. There was no statistically significant difference between the groups in terms of smile aesthetics. Conclusion: The treatment effects and clinical efficacy of both bracket systems are similar.