Akut ekstremite iskemisine bırakılan ratlarda (sıçanlarda) ozon tedavisinin ekstremite üzerine etkisi
The effect of ozone treatment on extremity in rats with acute limb ischemia master's thesis in medicine
  1. Tez No: 529603
  2. Yazar: KAAN ALTUNYUVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİN TİRELİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidan, İskemi-reperfüzyon, ozon, Antioxidant, Ischemia-reperfusion, ozone
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Alt ekstremite iskemisi akut veya kronik olarak ülkemizde sık olarak karşımıza çıkan, multifaktöriyel olarak prezentasyon gösteren, önemli mortalite ve morbidite sebeplerinden biridir. İskemi sırasında oluşan hipoksi ve revaskülarizasyon sonrası oluşan reperfüzyon hasarı dokularda reversible ve irreversible hasarlar oluşturmaktadırlar. Kontrollü ozon uygulamasının, iskemiye ve reperfüzyon sırasında oluşacak olan oksidatif strese karşı koruma sağlayacağı, adaptasyonu teşvik edeceği, reaktif oksijen türlerinin neden olduğu hasarı önlediği ve iskemi-reperfüzyon (I / R) hasarına karşı koruyucu olabileceği gösterilmiştir. Bu çalışmada, alt ekstremite iskemisine maruz bırakılan ratlarda ozon tedavisinin ekstremite üzerine olan etkisini araştırmayı planladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada ortalama ağırlıkları 200-400 gr olan 21 adet Wistar Albino cinsi sıçan rastgele 3 gruba ayrıldı. Kontrol grubu(n=5) sıçanlara sadece deri altı kesi yapıldı. İskemi-reperfüzyon (İR) grubu(n=8) sıçanlarda infrarenal abdominal aort 60 dk süreyle klemplenerek iskemi oluşturuldu, sonra klempler kaldırılarak 120 dk reperfüzyon yapıldı. İskemi-reperfüzyon (İR)+tedavi(n=8) grubu sıçanlara cerrahi işlemden 4 gün önce başlanılarak her gün tek doz intraperitoneal yolla 20 mcg/ml medikal ozon uygulandı. Ozon tedavisi tamamlandıktan sonra sıçanlarda infrarenal abdominal aort 60 dk süreyle klemplenerek iskemi oluşturuldu, sonra klempler kaldırılarak 120 dk reperfüzyon yapıldı. Reperfüzyon süresi bitince kontrol grubu da dahil olmak üzere tüm sıçanlar sakrifiye edilerek uygun kan örnekleri alındı, gastroknemius kas dokusu biyokimyasal değerlendirme için çıkarılarak uygun koşullarda saklandı. İncelemeler serum ile kas dokusunda yapıldı ve özellikle prooksidan-antioksidan sistem ve inflamasyon ile ilgili değişimler araştırıldı. Bu çerçevede serum ve dokuda reaktif oksijen radikalleri (ROS), malondialdehit (MDA), proteinlerin ileri oksidasyon ürünleri (AOPP), tümör nekroz faktörü-alfa (TNF-α) ve nükleer faktör eritroid 2 ilişkili faktör 2 (NRF2) düzeyleri; total antioksidan kapasite ile antioksidan enzim aktiviteleri ölçüldü. Ayrıca dokuda glutatyon (GSH) düzeyleri tayin edildi. Bulgular: Biyokimyasal incelemelerde; serum ROS, MDA, AOPP, GSH ve FRAP, TNFα, NRF2 düzeyleri, antioksidan enzim aktivitelerinde değişim gözlenmedi. Kas dokusu oksidan sistem üzerinde yapılan incelemelerde; ROS, MDA, AOPP düzeylerinde iskemi-reperfüzyon ile artış saptandı. Medikal ozon uygulamasının kas dokusunda prooksidan durumunu azalttığı saptandı. Yine kas dokusunda antioksidan sistem üzerinde yapılan incelemlerde GSH ve SOD değerlerinde iskemi ile anlamlı düşüş farkedildi. Ozon (O3) tedavi uygulaması ile bu değerlerde anlamlı artış saptandı. İ/R hasarının bir sonucu olarak kas dokusunda TNF-a düzeylerinde değişim gözlenmedi, NRF2 'da ise anlamlı artış saptandı. Sonuç: Sonuç olarak, İR grubunda alt ekstremitede iskemi- reperfüzyon hasarı oluştuğunu ve ozon tedavisinin bu hasara karşı koruyucu etkisinin olduğunu söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
Objective: Lower extremity ischemia is one of the major causes of mortality and morbidity presenting as a multifactorial presentation which is frequently seen in our country as acute or chronic. The reperfusion injury caused by hypoxia and revascularization during ischemia is reversible and irreversible. It has been shown that controlled ozone administration will provide protection against the oxidative stress that will occur during ischemia and reperfusion, or stimulate adaptation, prevent damage caused by reactive oxygen species and protect against ischemia-reperfusion (I / R) damage. In this study, we are planning to investigate the effect of ozone therapy on the extremities in rats with lower extremity ischemia. Materials and Methods: In this study, 21 Wistar Albino rats with an average weight of 200-400 g were randomly divided into 3 groups. Only subcutaneous incision was made to the ratsin the control group (n = 5). Ischemia-reperfusion (IR) group (n = 8) was applied to theischemia by clamping the infrarenal abdominal aorta for 60 min in rats. After the clampswere removed, reperfusion was performed for 120 min. Ischemiareperfusion (IR) + treatment (n = 8) rats were started 4 days before the surgical procedure and 20 mcg / ml medical ozone was administered intraperitoneally daily. After the ozone treatment was completed, ischemia was induced by clamping the infrarenal abdominal aorta for 60 min in rats. After the clamps were removed, reperfusion was performed for 120 min. After the reperfusion period was over, all rats, including the control group, were sacrificed and appropriate blood samples were taken. Gastrocnemius muscle tissue was removed for biochemical evaluation and stored under appropriate conditions. The investigations were performed with serum in muscle tissue and especially the changes related to prooxidant-antioxidant system and inflammation were investigated. In this context, serum ROS, MDA, AOPP, GSH, FRAP, TNFα, NRF2, SOD and GSH-Px levels were determined. In addition, lipid peroxide and protein oxidation products, antioxidant system elements, tumor necrosis factor-alpha (TNF-α) and nuclear factor erythroid 2 related factor 2 (NRF2) were determined in the tissues. Result: In biochemical investigations; no change was observed in serum ROS, MDA, AOPP, GSH and FRAP, TNFα, NRF2 levels, SOD and GSH-Px activities. In the studies on muscle tissue oxidant system; ROS, MDA and AOPP levels were increased with ischemia-reperfusion. A significant decrease was observed in these parameters with medical ozone application. GSH and SOD levels were significantly decreased in the muscle tissue antioxidant system. Ozone (O3) treatment showed a significant increase in these values. As a result of I / R injury, no significant changes were observed in TNF-a levels in muscle tissue and a significant increase in NRF2 was observed. No changes were observed in the TNF-α and NRF2 results with the application of ozone. Conclusion: In conclusion, we can say that in IR group there is ischemiareperfusion injury in lower extremity and ozone treatment is protective against this injury.