İskeletsel sınıf ııı maloklüzyona sahip hastalarda çift çene ortognatik cerrahi sonrası yüz yumuşak dokularında meydana gelen değişikliklerin üç boyutlu stereofotogrametrik görüntüler ile değerlendirilmesi
Evaluation of facial soft tissue changes by three-dimensional stereophotogrammetric imaging method after double jaw orthognathic surgery in patients with skeletal class iii malocclusion
- Tez No: 784107
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HANİFE NURAY YILMAZ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: İskeletsel Sınıf III, ortognatik cerrahi, stereofotogrametri, Skeletal Class III, Orthognatic Surgery, Stereophotogrammetry
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı, iskeletsel Sınıf III maloklüzyona sahip, çift çene ortognatik cerrahi yapılmış hastalarda meydana gelen yumuşak doku değişikliklerinin üç boyutlu stereofotogrametrik görüntüler üzerinde değerlendirilmesidir. Gereç ve yöntem: Çalışmamıza çift çene ortognatik cerrahi ile tedavi edilmiş 18 hasta dâhil edilmiştir. Maksiller sarkıtma (Grup 1, n=9) ve gömme (Grup 2, n=9) hareketine göre hastalar iki gruba ayrılmıştır. Ortognatik cerrahi öncesi ve sonrası alınmış lateral sefalometrik röntgen ve üç boyutlu stereofotogrametrik görüntüler üzerinde ölçümler yapılmıştır. NemoCeph NX ve 3dMDvultus yazılımları kullanılarak değerlendirmeler yapılmıştır. Bulgular: Tüm hastalarda ortognatik cerrahi sonrasında sn, prn, ls öne, li geri, prn yukarı hareket etmiştir. Burun kanadı ve burun tabanı genişliği, üst dudak alanı ve hacmi anlamlı artış göstermiştir. Grup 1'de, üst keser ucunun sagital hareketi ile üst dudak uzunluğu, üst dudak alanı ve labrale superiorun sagital hareketi arasında, B noktası ve alt keser ucunun sagital hareketi ile labrale inferiorun sagital hareketi, üst keser ucunun vertikal hareketi ile burun kanatları ve alar tabanda görülen genişleme arasında pozitif yönde anlamlı ilişki saptanmıştır. Burun alanı ve alt yüz yüksekliğindeki değişimler ile üst keser ucunun vertikal hareketi arasında negatif yönde anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Grup 2'de, A noktasının sagital hareketi, üst keser ucunun vertikal ve sagital hareketi ile pronasalenin vertikal hareketi arasında pozitif yönde; üst keser ucunun sagital hareketi ve burun hacmi değişimi arasında negatif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Sonuç: Ortognatik cerrahi sonrası yumuşak dokuda meydana gelen değişimler birçok faktörden etkilenebilmektedir. Cerrahi planlama yaparken iskelet yapının konumu kadar alt ve üst keser konumlarının belirlenmesinde de dikkatli olunmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study was to evaluate the soft tissue changes on three-dimensional stereophotogrammetric images in patients with skeletal Class III malocclusion and who have been treated with double jaw orthognathic surgery. Material and methods: Eighteen patients treated with double jaw surgery were included in our study. Patients were divided into two groups acording to maxillary downfracture (Group 1, n=9) and impaction (Group 2, n=9) movements. Measurements were made on lateral cephalometric radiographs and three-dimensional stereophotogrammetric images taken before and after surgery. Nemoceph NX and 3dMDvultus software were used. Results: In all patients, sn, prn, ls moved forward, li moved backward, prn moved upward following orthognathic surgery. The width of the nose and alar base, upper lip area and volume increased significantly. In Group 1, there was positive correlations between the sagittal movement of the upper incisor tip and the upper lip length; upper lip area and the sagittal movement of the labrale superior; B point and the sagittal movement of the lower incisor tip and the sagittal movement of the labrale inferior; vertical movement of the upper incisor tip and the widening of alar base and alar nose. A negative correlation was found between the changes in the nasal area, lower face height and the vertical movement of the upper incisor tip. In Group 2, a positive relationship was found between the sagittal movement of A point, the sagittal and vertical movements of upper incisor tip and the vertical movement of the pronasale. A negative correlation was found between the sagittal movement of the upper incisor tip and the change in nasal volume. Conclusion: Soft tissue changes following orthognathic surgery might be affected by many factors. Determining of upper and lower incisor positions are also important as well as position of the skeletal structure in surgical planning.